Westinghouse буде більше: Компанія підписала три нові угоди з «Енергоатомом»

03.06.2022

На майданчику ХАЕС Westinghouse підписав три нові угоди про розширення свого співробітництва з "Енергоатомом. По-перше, компанія збудує не 5, а 9 нових енергоблоків АР1000. Друга угода стосується поставок її палива і на діючі АЕС, і на нові, що будуть зведені. Третьою угодою компанія буде не лише супроводжувати своє нове будівництво, але і знімати з експлуатації потужності, що відпрацювали свій ресурс. 

Вчора, 2 червня, у присутності міністра енергетики України Германа Галущенка та Надзвичайного і повноважного посла Швеції в Україні Тобіаса Тиберга президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали три угоди про посилення співпраці між компаніями.

За інформацією НАЕК «Енергоатом» це угоди: про постачання ядерного палива для всіх атомних електростанцій України; про збільшення кількості енергоблоків АЕС, що будуватимуться за технологією АР1000® в Україні; про створення інженерно-технічного центру Westinghouse в Україні, який займатиметься супроводом будівництва та експлуатації енергоблоків АР1000 в Україні, а також майбутньою програмою виведення з експлуатації енергоблоків українських АЕС.
Як повідомляє Міністерство енергетики України на своїй сторінці у соцмережі Facebook, кількість енергоблоків АЕС, що будуватимуться за технологією АР1000 в Україні, зросте з 5 до 9. «Ми осучаснимо наш парк атомних енергоблоків, що вироблятимуть чисту, безпечну та надійну енергію без жодного впливу росії. У перспективі Україна може стати ключовим експортером електроенергії в Європу», - наголосив міністр.
За інформацією Міненерго,  у угоді про збільшення обсягів постачання американського ядерного палива для потреб усіх українських АЕС йдеться і про нові енергоблоки, що будуть зводитися. «Паливо постачатиметься з виробничого майданчика Westinghouse у Швеції. «При цьому виробництво компонентів тепловидільних збірок відбуватиметься в Україні на базі одного з відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом», який наразі завершує кваліфікацію з виробництва голівок і хвостовиків для палива Westinghouse», - додає «Енергоатом».
За словами Надзвичайного і Повноважного посла Швеції в Україні Тобіаса Тиберга, Швеція підтримує розвиток незалежності України протягом всі 30 років, протягом яких наша країна бореться за її здобуття.  «Енергетична незалежність – один з найважливіших елементів української політики, і Швеція підтримує Україну в боротьбі зі східним загарбником, щоб країна стала енергетично незалежною і позбавилась російського палива. Ми вітаємо сьогоднішню подію та залишаємось важливим партнером України на цьому шляху в той час, коли ваша держава виборює незалежність, і хочемо бачити Україну суверенною, сильною й успішною країною», – цитує його НАЕК «Енергоатом».
Президент і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрегмен наголосив, що Westinghouse пишається досягнутими домовленостями і можливістю цілком забезпечити українські АЕС найкращим паливом і технологіями, а також збільшити кількість нових енергоблоків AP1000® з п'яти до дев’яти.
 «Ми дуже цінуємо наше давнє партнерство з Енергоатомом і з нетерпінням чекаємо на активну роботу, яка допоможе розвивати безвуглецеве майбутнє України як із встановленим парком, так і з новими проєктами будівництва», – додав він.
«Ми також вдячні Westinghouse за багаторічну надійну співпрацю у сфері постачань ядерного палива на АЕС України та наміри швидко розгорнути виробництво його додаткових партій. 8 років збройної агресії росії довели, яким правильним кроком стала диверсифікація постачань ядерного палива. Це дало нам можливість три місяці тому спокійно і впевнено прийняти рішення про відмову від російських поставок», – додав президент «Енергоатома» Петро Котін.
Своєю чергою генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра запевнив, що майданчик станції готовий до будівництва двох енергоблоків АР1000®, на ХАЕС проведені відповідні підготовчі роботи.
З фото з заходу можна ознайомитися у Telegram-каналі «Енергоатома».
Нагадаємо останні важливі події з розвитку співпраці НАЕК «Енергоатом» із Westinghouse та диверсифікації ядерного палива.
31 серпня 2021 року у присутності президента України Володимира Зеленського керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент та головний виконавчий директор компанії Westinghouse Патрік Фрагман підписали документ про співпрацю, який передбачає розміщення реакторів Westinghouse AP1000 в Україні. Докладніше
Фінансування нового будівництва українська сторона планувала організувати через державні фінансові установи США. Докладніше
7 листопада 2021 року 12 інженерів американської компанії Westinghouse під керівництвом першого віцепрезидента з комерційної діяльності Westinghouse Еліаса Гедеона та віцепрезидента компанії з будівництва нових АЕС Джоела Ікера відвідали майданчик Хмельницької АЕС з метою детального обстеження третього енергоблока станції для визначення можливостей та заходів щодо його подальшої добудови. Докладніше
22 листопада 2021 року Westinghouse та «Енергоатом» підписали дві угоди про співпрацю, що передбачають початок реалізації проектів щодо будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС за технологією АР1000. Докладніше
Тоді ж Петро Котін розповів про плани «Енергоатома» з будівництва нових потужностей. Докладніше
У січні 2022 року Westinghouse підписала меморандуми із 7-ма чеськими компаніями щодо просування AP1000 у Чехії та Центральній Європі та з 10-ма польськими компаніями.
17 лютого 2022 року директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій (ІПБ АЕС) НАН України Анатолій Носовський заявив у своїй доповіді на науковій сесії Загальних зборів Національної академії наук України, присвяченої розгляду проблем формування й реалізації моделі розвитку низьковуглецевої економіки України, що вибір технології АР1000 як пріоритетної реакторної технології легководних реакторів великої потужності під час формування стратегії розвитку ядерної енергетики України є прийнятним. Водночас він зауважив, що цей вибір необхідно підтвердити розробкою відповідного техніко-економічного обґрунтування та інших заходів відповідно до чинного законодавства України. Докладніше
Квітень 2022 року – чеська компанія ČEZ повідомила, що з 2024 року американська Westinghouse і французька Framatome постачатимуть ядерне паливо на АЕС Темелін замість російської компанії «ТВЕЛ», що належить держхолдингу «Росатом». Поставки триватимуть близько 15 років. Вартість контракту становить близько мільярда крон. Докладніше
Травень 2022 року - НАЕК «Енергоатом» отримав від АБ «Укргазбанк» кредит у сумі 1,5 млрд грн на закупівлю свіжого ядерного палива у Westinghouse у 2022 році. Докладніше
Хронологію підготувала Олена Василькова, ІнфоАтом

Нове будівництво