Westinghouse та Енергоатом підписали дві угоди про проєктування двох блоків ХАЕС та закупівлю обладнання

22.11.2021

 Компанія Westinghouse та НАЕК «Енергоатом» підписали дві угоди про співпрацю, що передбачають початок реалізації проектів щодо будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС за технологією АР1000. Підписання відбулося на міжнародній конференції «Атомні можливості для розвитку країни», присвяченій 25-річчю «Енергоатома».

Як і меморандум про співпрацю, що передбачає будівництво 5 реакторів Westinghouse AP1000 в Україні, документ підписали т.в.о. НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор компанії Westinghouse Патрік Фрагман.
Патрік Фрагман повідомив, зокрема, що одна з угод передбачає закупівлю послуг американської компанії з проєктування енергоблоків, інша - закупівлю тренажера та обладнання із тривалим терміном експлуатації. За словами керівника американської компанії, передбачено фінансування Export-Import Bank of the United States (Ex-Im Bank). Ексімбанк США – державний банк, створений для фінансової підтримки американських компаній-експортерів.
Як раніше повідомляв Infoatom, 12 листопада Міністерство енергетики України направило на погодження оновлений проект Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електричної станції», в якому йдеться: «На кожному енергоблоці розміщується реакторна установка типу «Реактор з водою під тиском» номінальною тепловою потужністю 3012 МВт».
На початку листопада відбувся візит на ХАЕС 12 інженерів американської компанії Westinghouse під керівництвом першого віце-президента з комерційної діяльності Westinghouse Еліаса Гедеона та віце-президента компанії з будівництва нових АЕС Джоела Ікера. Команда мала провести gap-analysis проєкту добудови третього енергоблоку ХАЕС та визначити можливості його подальшої добудови.
Крім того, минулого тижня «Укренергомашини» поінформувало АТ «КІЕП», яке проєктує нові енергоблоки, про можливість використання турбін К-1100-60/1500-2 М у проекті машзалу енергоблока №3 Хмельницької АЕС, а також про можливість роботи турбіни. К-1200-5,76/25 (на базі турбіни К-1100-60-1500-2М) з реакторною установкою АР1000 компанії Westinghouse для блоку № 4 Хмельницької АЕС, розглянули розрахунок теплової схеми та основні технічні характеристики турбоустановки потужністю 1200 МВт.

Нове будівництво