Фахівці Westinghouse обстежують енергоблок №3 ХАЕС

09.11.2021
12 інженерів американської компанії Westinghouse під керівництвом першого віцепрезидента з комерційної діяльності Westinghouse Еліаса Гедеона та віцепрезидента компанії з будівництва нових АЕС Джоела Ікера прибули 7 листопада 2021 року на майданчик Хмельницької АЕС.
Як повідомляється на сайті НАЕК «Енергоатом», метою візиту є детальне обстеження третього енергоблока станції для визначення можливостей та заходів щодо його подальшої добудови.
Інженери «Westinghouse» проведуть gap-analysis проєкту добудови третього енергоблока ХАЕС, тобто визначать прогалини проєкту та запропонують шляхи його успішної реалізації.
В компанії уточнюють, що 8 листопада 2021 року Керівник «Енергоатома» Петро Котін і перший віцепрезидент Westinghouse Еліас Гедеон оглянули стан обладнання на «відкритому дворі – майданчику» ХАЕС, який передбачається для будівництва енергоблока АР1000, ставок-охолоджувач та недобудований енергоблок №3 ХАЕС.
Було проведено робочу нараду за участю керівництва Хмельницької АЕС, американських фахівців ти керівництва «Енергоатома».
«Ми провели великий обсяг роботи з підготовки документації, зараз прибули дві команди наших інженерів зі США та Європи, котрі весь наступний тиждень будуть працювати з Енергоатомом, досліджувати майданчик і обмінюватися необхідною інформацією. Паралельно ми працюємо з фінансовими інституціями щодо фінансування проєкту, зокрема з американським U.S. EXIM Bank. Сподіваємося вийти найближчим часом на підписання низки угод», - цитує прес-служба «Енергоатома» Еліаса Гедеона. 
«Сьогодні ми починаємо практичну роботу з будівництва нових атомних потужностей. Ми цілком задоволені високим темпом та якістю виконання всіх заходів по проєкту. Зараз вже завершено процедури Еспо, отримано позитивний висновок Міндовкілля, на розгляд Уряду внесено законопроєкт про добудову Х3, Х4, очікуємо найближчим часом його схвалення та внесення на розгляд Верховної Ради України», - повідомив т.в.о. президента «Енергоатома».
У прес-релізі «Енергоатома» також зазначається, що сторони обговорили попередню оцінку майданчика щодо розташування двох нових енергоблоків.
Водночас, у своєму повідомленні компанія нагадує, що 31 серпня 2021 року «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse підписали меморандум про добудову четвертого енергоблока Хмельницької АЕС за технологією AP1000 та ще чотирьох енергоблоків на майданчиках атомних електростанцій України.

Довідка. Установка AP1000 – має повністю пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію та здатність працювати в маневреному режимі. Будівництво двох енергоблоків AP1000 завершується на АЕС Вогл (Vogtle) у США. Цю технологію обрали для проєкту будівництва шістьох енергоблоків в Індії, наразі її розглядають чимало американських енергокомпаній, а також у декількох країнах Центральної та Східної Європи й Азії.  

Нове будівництво