Енергоатом та Westinghouse підписали документ про наміри збудувати 5 нових енергоблоків

31.08.2021
Фото ОПУ
У присутності Президента України Володимира Зеленського керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент та головний виконавчий директор компанії Westinghouse Патрік Фрагман підписали документ про співпрацю, який передбачає розміщення реакторів Westinghouse AP1000 в Україні. Як повідомляє пресслужба «Енергоатома», в церемонії урочистого підписання, що відбулася в штаб-квартирі Міністерства енергетики США в м. Вашингтон (округ Колумбія), також взяли участь міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики США пані Дженніфер Гренхолм.
Енергоатом обрав технологію компанії Westinghouse AP1000 для втілення довгострокових цілей з будівництва нових атомних енергоблоків в Україні. Документ – на сайті «Енергоатома» зазначається, що це Меморандум, водночас Westinghouse називає його «ексклюзивна угода» (Exclusive Agreement)  - зміцнить обидві компанії та допоможе Україні досягти цілей декарбонізації, використовуючи чисту, надійну та доступну ядерну енергію.
Документ передбачає участь компанії Westinghouse в добудові четвертого енергоблока Хмельницької АЕС за технологією AP1000 та ще чотирьох енергоблоків інших атомних електростанцій України. Загальна орієнтовна вартість проєкту близько 30 млрд доларів США.
«У довгостроковій перспективі застосування американської технології AP1000 – апробованої реакторної установки покоління III+ потужністю близько 1100 МВт із системами пасивної безпеки та унікальними особливостями з точки зору стандартизації, які дозволяють скоротити терміни і вартість будівництва, – дасть Енергоатому можливість забезпечувати найвищий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, її інноваційність та дбайливе ставлення до довкілля», – заявив керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.
«Компанія Westinghouse пишається тим, що надає підтримку існуючому парку діючих українських АЕС, постачаючи свої паливо та послуги, найкращі в галузі. Ця угода ще сильніше зміцнює наші перевірені часом партнерські стосунки з Енергоатомом, – заявив президент та головний виконавчий директор компанії Westinghouse Патрік Фрагман. – Це – важливий крок до наближення майбутнього України з безвуглецевою енергетикою шляхом застосування провідного світового ядерного реактора для задоволення довгострокових потреб».
Установка AP1000 – має повністю пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію, високу працездатність та здатність працювати в маневреному режимі. «Енергоатом» зазначає, що ця технологія «надає переваги в області закупівель, будівництва, ліцензування, експлуатації, технічного обслуговування та локалізації».

Будівництво двох енергоблоків AP1000 скоро буде завершено на АЕС Вогл (Vogtle) у США. Цю технологію обрали для проєкту будівництва шістьох енергоблоків в Індії, наразі її розглядають чимало американських енергокомпаній, а також у декількох країнах Центральної та Східної Європи й Азії. 

Нове будівництво