Вибір технології АР1000 для розвитку ядерної енергетики України необхідно підтвердити розробкою ТЕО - директор ІПБ АЕС

21.02.2022
Вибір технології АР1000 як пріоритетної реакторної технології легководних реакторів великої потужності під час формування стратегії розвитку ядерної енергетики України є прийнятним, але цей вибір необхідно підтвердити розробкою відповідного техніко-економічного обґрунтування та інших заходів відповідно до чинного законодавства України. Як повідомляється на сайті Національної академії наук України, про це директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій (ІПБ АЕС) НАН України Анатолій Носовський заявив у своїй доповіді під час наукової сесії Загальних зборів Національної академії наук України, присвяченої розгляду проблем формування й реалізації моделі розвитку низьковуглецевої економіки України. Сесія відбулась 17 лютого.
У своїй доповіді Анатолій Носовський наголосив, що ядерна енергетика належить до надійних, сталих і сучасних джерел електроенергії та є одним з чинників виконання цілей сталого розвитку. «Атомні електростанції посідають важливе місце в енергетиці багатьох країн, виробляючи конкурентоздатну електроенергію, яка належить до низьковуглецевих джерел енергії. Ядерна енергетика відіграє важливу роль у забезпеченні енергетичної незалежності України, тому є очевидною необхідність і важливість впровадження програми будівництва нових ядерних енергоблоків», - наголосив директор ІПБ АЕС.
Анатолій Носовський також зазначив, що установи НАН України зможуть допомогти ядерній енергетичній галузі у розвитку нових ядерних технологій, створенні позитивного іміджу для ядерної енергетики та запропонував залучати науковців до робіт, пов’язаних із науково-технічним обґрунтуванням вибору перспективних для будівництва в Україні нових ядерних установок, реалізації проєкту «Створення українського енергоблока AEC» та програми будівництва нових ядерних енергоблоків.
За результатами Загальних зборів Національної академії наук України буде підготовлено звернення до Кабінету Міністрів України з наданням конкретних пропозицій і рекомендацій щодо перспектив та шляхів розвитку моделі низьковуглецевої економіки України й участі Національної академії наук України у науковому забезпеченні цього розвитку.
Нагадаємо, що у листопаді 2021 року компанія Westinghouse Electric та НАЕК «Енергоатом» підписали дві угоди про співпрацю, що передбачають початок реалізації проектів щодо будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС за технологією АР1000.
Раніше Енергоатом та Westinghouse підписали документ про наміри збудувати 5 нових енергоблоків.

Нове будівництво