Westinghouse і Framatome постачатимуть ядерне паливо для АЕС Темелін

12.04.2022

 З 2024 року американська Westinghouse і французька Framatome постачатимуть ядерне паливо на АЕС Темелін замість російської компанії «ТВЕЛ», що належить держхолдингу «Росатом». Поставки триватимуть близько 15 років. Вартість контракту становить близько мільярда крон.

Про це повідомило чеське видання ČTK із посиланням на речника компанії ČEZ Group Ладіслава Кржиж.
У тендері, який ČEZ розпочав у квітні 2020 року, взяли участь три вказані вище компанії - Framatome, Westinghouse та ТВЕЛ. «Завдяки диверсифікації було нарешті обрано двох постачальників, щоб ČEZ Group могла надійно забезпечити безперервне постачання паливних елементів для реакторів АЕС Темелін в майбутньому, мінімізуючи таким чином ризики можливого відключення постачання», – сказав Кржиж. Видання нагадує, що навесні 2019 року АЕС Темелін знову почала тестувати паливо від Westinghouse Electric Sweden.
Водночас російський ТВЕЛ залишається постачальником ядерного палива для другої чеської АЕС у Дукованах не лише через те, що має договір на постачання російського палива до кінця терміну експлуатації АЕС Дуковани, але й оскільки іншого виробника палива для реакторів ВВЕР-440 наразі немає. Водночас, як заявляв раніше генеральний директор ČEZ Даніель Бенеш, АЕС Дуковани має майже трирічний запас свіжого ядерного палива.
З початку року АЕС Темелін електростанція виробила 5,3 терават-годин електроенергії і виробляє близько 20 відсотків річного споживання електроенергії Чехії. Минулого року АЕС Дуковани та Темелін збільшили виробництво на три відсотки у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - 36,6% загального виробництва електроенергії в Чеській Республіці - 30,73 ТВт-год.

Уран і паливо