Westinghouse підписала меморандуми із сімома чеськими компаніями щодо просування AP1000 у Чехії та Центральній Європі

19.01.2022
Westinghouse Electric Company підписала меморандуми про взаєморозуміння (МОВ) із сімома чеськими компаніями. Як повідомляється в прес-релізі Westinghouse, меморандуми про взаєморозуміння, підписані в Міністерстві промисловості та торгівлі Чехії, охоплюють співпрацю щодо можливого будівництва за технологією AP1000 атомного енергоблока на чеській АЕС Дуковани, а також інші потенційні проекти AP1000 у Центральній Європі.
У Westinghouse уточнюють, що меморандуми про взаєморозуміння встановлюють співпрацю з такими компаніями:
• Královopolská – постачає сталеві конструкції, зокрема несучі конструкції для обладнання або платформи.
• Vítkovice – інженерна група, що постачає модулі для атомних електростанцій.
• B.C. Prague – розробляє, виробляє та обслуговує промислову арматуру для атомної та енергетичної промисловості.
• I&C Energo - надає послуги в галузі систем управління та контролю, промислових інформаційних систем, електротехнічних та інженерних робіт у галузі атомної енергетики.
• NOPO Engineering s.r.o. – спеціалізується на козлових кранах, платформах для фарбування, маніпуляторах і мостових кранах.
• Sigma Group – виробляє середні, важкі та унікальні відцентрові насоси, призначені для використання в управлінні енергоспоживанням.
• Infer – спеціалізується на постачанні трубопровідних систем, технологічних вузлів, арматури та металургійних матеріалів.
Westinghouse є одним із трьох фіналістів тендеру на будівництво п'ятого та шостого енергоблоків на АЕС Дуковани (зараз на станції експлуатуються 4 енергоблоки ВВЕР-440). Інші фіналісти курсу, оголошеного чеським урядом, французька EDF та південнокорейська KHNP. У квітні 2021 року Чехія виключила із тендеру на будівництво нових блоків на АЕС Дуковани Китай та Росію.
Як повідомляв InfoAtom, у жовтні 2021 року Westinghouse Electric Company та Bechtel Power Corp повели у Празі симпозіум для керівників чеського бізнесу. Головною темою симпозіуму стало обговорення можливості будівництва енергоблоків за технологією Westinghouse AP1000 у Чехії за участю чеських підприємств.
Торік у вересні Westinghouse Electric Company відкрила свій Глобальний центр спільних послуг у Кракові (Польща). У Westinghouse відзначали, що завдяки цьому центру Польща стає для компанії глобальним центром обслуговування. 
Водночас, незважаючи на підписаний наприкінці серпня Westinghouse та НАЕК "Енергоатом" Меморандум про участь компанії Westinghouse в будівництві четвертого енергоблока Хмельницької АЕС та ще чотирьох енергоблоків інших атомних електростанцій України за технологією AP1000, про МОВ між Westinghouse та українськими підприємствами атомної промисловості InfoAtom наразі нічого не відомо. Виключенням є "Українські енергетичні машини" - колишній "Турбоатом", з яким меморандум було підписано ще у 2016 році. 

Нове будівництво