Westinghouse підписала новий контракт з «Енергоатомом» про розробку ТЕО для AP1000®

12.07.2022
Фото: Westinghouse
Westinghouse Electric Company оголосила про підписання нового контракту з НАЕК «Енергоатом». Як повідомляє компанія, згідно з угодою Westinghouse надасть технічну інформацію про реактор AP1000® для оновленого ТЕО будівництва двох реакторів AP1000 на Хмельницькій атомній електростанції, яке має підготувати НАЕК «Енергоатом».
«Ці зусилля сприяють досягненню раніше підписаної угоди між Westinghouse та НАЕК «Енергоатом» щодо будівництва установок AP1000 на блоках 5 і 6 Хмельницької АЕС, початку процесу ліцензування та подальшого розвитку українських ініціатив щодо чистої енергії», - йдеться у заяві американської компанії.
«Ми раді зробити цей важливий наступний крок на підтримку нашого зобов’язання щодо будівництва нових блоків AP1000 на Хмельницькій АЕС. Ми цінуємо наше партнерство з Westinghouse для спільної та оперативної роботи для досягнення ключових етапів проєкту», –зазначив Петро Котін, президент НАЕК «Енергоатом».
«Це значні кроки для енергетичної незалежності України, — повідомив Девід Дархем, президент Westinghouse Energy Systems. — Ми готові надати наші технології та обладнання для заводів AP1000 в Україні та постійно надихаємося непохитною рішучістю та стійкістю наших стратегічних партнерів».
Читайте також
Також нагадується, що у червні 2022 року Westinghouse і Енергоатом розширили угоди з Westinghouse на постачання ядерного палива для АЕС НАЕК «Енергоатом» та будівництво дев’яти реакторів AP1000 в Україні. Американська компанія нагадує, що установка AP1000 — це перевірений реактор покоління III+, який має унікальні повністю пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію, кращі експлуатаційні характеристики та можливість стежити за навантаженням. Проєктування та будівництво АЕС з реакторами AP1000 сприятиме значному промисловому співробітництву між США та Україною, включаючи вміст із ланцюгів постачання в обох країнах, - наголошується у повідомленні.
Водночас, нагадаємо, що у Польщі та Чехії Westinghouse провів низку переговорів та підписав меморандуми з місцевими промисловими підприємствами для забезпечення максимальної локалізації. Далі ці країни проведуть процедури з вибору вибір технології для будівництва нових АЕС, з урахуванням як технологічних, так і економічних преференцій, які пропонує власник технології.
Читайте також

«Westinghouse» і «Bechtel» запрошують чеських постачальників до участі в будівництві АЕС з енергоблоками AP1000 

Нове будівництво