РАЕС готується до експлуатації палива Westinghouse – ДІЯРУ

06.07.2022
Фото: Рівненська АЕС
Тепловидільні збірки виробництва американської компанії Westinghouse завантажено до активної зони реактора енергоблока №3. Крім того Держатомрегулюванням розпочато державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки матеріалів обґрунтування впровадження тепловидільної збірки виробництва компанії Westinghouse для реакторів типу ВВЕР-440, які використовуються на енергоблоках №1 і №2 Рівненської АЕС.
Про це повідомила сьогодні Держатомрегулювання на офіційному web-сайті.
Регулятор нагадує, що енергоблок №3 РАЕС – сьомий з тринадцяти українських атомних реакторів типу ВВЕР-1000, де використовуються тепловидільні збірки від компанії Westinghouse.
Як відомо, ТВЗ-WR експлуатуються на енергоблоках №№2,3 Південноукраїнської АЕС та №№1,3,4,5 Запорізької АЕС, яка наразі окупована російськими ядерними терористами.
Як раніше повідомляла ДІЯРУ, за час експлуатації ТВЗ виробництва Westinghouse протягом 2015-2022 років на реакторах ВВЕР-1000 не було зафіксовано жодного випадку розгерметизації ТВЗ-WR.
Нагадаємо, з 2014 року на АЕС України за відповідним погодженням з Держатомрегулювання постачаються ТВЗ-WR. Відповідно до Доповнення № 22 від 27.01.2018 до Контракту між компанією Westinghouse та ДП «НАЕК «Енергоатом» передбачено постачання ТВЗ-WR на період до 2025 року.
6 травня 2019 року проведено технічну нараду між ДП «НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse з обговорення технічних та комерційних питань впровадження палива компанії Westinghouse для реакторів ВВЕР-440 РАЕС. А вже 10 червня 2021 року укладено контракт на розробку і надання ліцензійної документації на паливні збірки ВВЕР-440 для енергоблока №2 Рівненської атомної електростанції. Поставка пілотних ТВЗ (не більше 12 одиниць) запланована на 2024 рік для проведення етапу дослідної експлуатації. Загальний обсяг постачання за контрактом передбачає не менше 1056 паливних збірок.
У 2021 році Westinghouse проводив переговори з Фінляндією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною щодо можливої експлуатації на їхніх реакторах ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-440. Після початку війни рф в Україні оператори АЕС Фінляндії, Чехії та Словаччини повідомили, що готуються перевести свої енергоблоки з реакторами ВВЕР-440 на паливо Westinghouse. За повідомленням ДІЯРУ, регулятори цих країн обговорювали питання співпраці з Україною в рамках зустрічей з в.о. голови Держатомрегулювання минулого місяця під час шостої Конференції керівників ядерних регуляторів країн Євросоюзу (ENSREG).
Історична довідка:
У травні 1998 року підписана Угода про співробітництво між Урядом України та Урядом США стосовно мирного використання ядерної енергії. В червні того ж року представниками Міненерго України та Департаментом енергетики США проведено нараду стосовно ініціювання Проєкту кваліфікації ядерного палива для України.
Роботи з впровадження палива виробництва компанії Westinghouse розпочато у 2000 році в рамках Виконавчої угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки стосовно Проєкту кваліфікації ядерного палива для України, підписаної 05 червня 2000 року. Мета проєкту - розробка, постачання на АЕС України та кваліфікація альтернативного ядерного палива, сумісного з паливом російського виробництва.

Відповідність міжнародним підходам, зокрема, стандартам МАГАТЕ, законодавчої бази України з ядерної та радіаційної безпеки, у тому числі процедури ліцензування нового ядерного палива, було підтверджено під час реалізації спільного проєкту «EC-IAEA-UKRAINE JOINT ROJECT on Safety Evaluation of Ukrainian NPPs» у 2007–2010 р.р. 

Читайте також: «Енергоатом» повідомив як відмовлятиметься від російського ядерного палива

Уран і паливо