Очільники ядерних регуляторов країн Євросюзу підтримали Україну та готові допомагати ДІЯРУ

24.06.2022

 В.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков провів низку зустрічей в рамках свого візиту у Брюссель, де 20-21 червня відбулася шоста Конференція керівників ядерних регуляторів країн Євросоюзу (ENSREG). Нагадаємо, під час конференції пройшла позачергова сесія під назвою «Ядерна безпека в Україні під час війни».

Із заступником генерального директора з питань енергетики Єврокомісії Массімо Гарріббою Олег Коріков обговорив розширення двосторонньої співпраці між Держатомрегулювання та Єврокомісією. «Досягнуто домовленостей щодо проведення найближчим часом наради з метою активізації співпраці із впровадження нового ядерного палива для реакторів типу ВВЕР у країнах Євросоюзу», - повідомляється на сайті Регулятора.
Голова Державної інспекції з безпеки ядерної енергії Литви (VATESI) Міхаїл Демченко запропонував актуалізувати існуючу двосторонню угоду із врахуванням збройної агресії росії. Сторони також проведуть обмін досвідом поводження із пошкодженим ядерним паливом.
Регулятор зазначає, що під час зустрічі із генеральним директором Органу з радіаційної та ядерної безпеки Фінляндії (STUK) Петтері Тііппана було домовлено спільно працювати над питанням відмови від постачання ядерного палива виробництва росії та впровадження альтернативного ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-440. Вочевидь, йдеться про питання ліцензування, оскільки впровадженням опікуються оператори АЕС.
Також Петтері Тііппана висловив готовність поділитися досвідом Фінляндії щодо впровадження незалежної національної системи радіаційного моніторингу та виступити із спільною пропозицію до Єврокомісії щодо реалізації цього проєкту. Це питання обговорили і з з Вереною Ехольд, директором Директорату V/8 за напрямом Радіаційний захист Федерального міністерства Австрії з питань клімату, навколишнього середовища, енергетики, мобільності, інновацій та технологій. Також йшлося про безпечне поводження з джерелами іонізуючого випромінювання.
Заступник Генерального директора - директор департаменту ядерної та фізичної безпеки МАГАТЕ Ліді Еврар обговорила із ДІЯРУ питання надання допомоги МАГАТЕ через Мережу RANET. Також вона наголосила на актуальності місії МАГАТЕ на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС, - повідомляє Держатомрегулювання.
Як повідомлялося, у своєму відеозверненні до учасників Конференції єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон підтримала очільника МАГАТЕ у його зусиллях забезпечити безпеку на ядерних об’єктах України.
Голова WENRA Олів’є Гупта повідомив про роботу постійної групи WENRA з питань України та запропонував експертну допомогу щодо оцінки безпеки ядерних установок в умовах російської агресії.
Також ДІЯРУ домовилася підписати три нові двосторонні угоди про співробітництво з регуляторами Фінляндії, Польщі та Великої Британії. Крім того, під час зустрічі із головою виконавчої ради офісу ядерного регулювання - Головним інспектором ядерної галузі (ONR) Марком Фоєм та президентом Національного агентства з ядерної енергії Польщі Лукашем Млинаркевичем йшлося про надання технічної допомоги Україні.
З представником регулятора Великої Британії йшлося також про обмін досвідом з безпеки в рамках поводження із пошкодженим ядерним паливом, оцінки безпеки нових проєктів PWR та SMR.

Компанії