Єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон підтримала очільника МАГАТЕ у його зусиллях забезпечити безпеку на ядерних об’єктах України

23.06.2022

 «Неспровокована війна росії проти України призвела до змін у світі. Ми бачили жахливі атаки на Чорнобильську зону відчуження, на ядерні та радіологічні об’єкти, на діючу Запорізьку АЕС. Це нас дуже турбує з точки зору ядерної та фізичної безпеки».  З такої заяви почала своє відеозвернення до учасників 6-ої конференції керівників ядерних регуляторів країн Євросоюзу єврокомісарка із питань енергетики Кадрі Сімсон. Вона вважає, що саме питання війни росії проти України є важливим аспектом конференції ENSREG.

Кадрі Сімсон повідомила, що Єврокомісія вже надала суттєву допомогу для покращення ядерної та радіологічної безпеки. «Ми будемо захищати Україну, співпрацювати з ENSREG та надавати постійну допомогу українському регулятору», - зазначила єврокомісарка. Вона привітала безупинні зусилля МАГАТЕ та його генерального директора Рафаеля Маріанно Ґроссі, «який дійсно намагається повністю забезпечити гарантії безпеки на українських об’єктах». «Я підтримую МАГАТЕ в усіх його зусиллях. В ці важкі часи ми повинні знайти підхід до безпеки постачання ядерної енергії. Ми б хотіли бути якомога більше незалежними від російських енергоресурсів до 2023 року, починаючи з газу. Але ми також хочемо підкреслити безпеку постачання ядерного палива. Ми б хотіли забезпечити альтернативні джерела постачання і припинити нашу залежність від ядерного палива з росії», - заявила Кадрі Сімсон.
У свою чергу Рафаель Маріанно Ґроссі у своєму відеозверненні зазначив, що тісні комунікації між ENSREG та МАГАТЕ були дуже важливі останні місяці саме з огляду на воєнні дії рф в України (щоправда Ґроссі назвав їх «ситуацією»). «У нас є загальна ціль допомогти Україні, аби вона могла зберігати 7 основоположних принципів ядерної та фізичної безпеки на своїх ядерних об’єктах», - зазначив він, констатувавши рішучу підтримку Європейською комісією роботи МАГАТЕ у цьому напрямі, підтримку народу України та особливо ядерного сектору.  
Гендиректор Агентства зазначив, що знаходиться в постійному контакті з регулятором та операторами українських АЕС. В ході місій МАГАТЕ створило загальну комплексну програму підтримки України, і зараз є прогрес у Зоні відчуження.
Рафаель Маріанно Ґроссі повідомив, що зараз працює над допомогою Україні на окупованій рф Запорізькій АЕС. «Це дуже важливо, щоб наші команди з ядерної, радіаційної та фізичної безпеки змогли бути присутні на ЗАЕС. Український уряд запросив контакт на найвищому рівні, і це є в мандаті МАГАТЕ – відповісти на таке прохання. Це моя відповідальність як генерального директора для того, щоб такий візит відбувся», - зазначив Ґроссі.
Занепокоєння та конкретні пропозиції щодо допомоги Україні стали питанням №1 Конференції, що відбулася. На відміну від багатьох інших організацій у атомній сфері ENSREG дуже чітко називає російську агресію проти України саме війною, а не «конфліктом» чи «ситуацією». І дуже занепокоєна жахливою окупацією Запорізької АЕС.
Так, підводячи підсумки Шостої конференції керівників ядерних регуляторів країн Євросоюзу, голова конференції, гендиректор з ядерної безпеки та радіологічного захисту Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи, ядерної безпеки та захисту прав споживачів Німеччини Герріт Ніхаус зазначив, що «європейська ядерна спільнота має задуматися над тим, як допомогти Україні, її регулятору у сфері ядерної безпеки. Адже російська агресія – це виклик для усієї ядерної спільноти. Тому зараз світу потрібні нові норми ядерної безпеки, які б не допустили повторення ситуації, яка на сьогодні склалася в Україні».
Із перебігом заходу, виступом української делегації та дискусіями можна ознайомитися за посиланням.
 

АЕС