Шоста конференція керівників ядерних регуляторів країн Євросоюзу почалася з позачергової сесії про війну в Україні

20.06.2022

 Керівництво Європейських регуляторів ядерної безпеки (ENSREG) у співпраці із Європейською комісією вивчає ситуацію в українській атомній енергетиці в умовах відкритої агресії російської федерації.

Про це повідомила Державна інспекція з ядерного регулювання, зазначивши, що від України на позачерговій сесії Конференції ENSREG виступив виконуючий обов’язки голови Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков. Позачергова сесія проходить під назвою «Ядерна безпека в Україні під час війни».
У своєму виступі на конференції він ознайомив європейських експертів із ситуацією на підприємствах ядерної енергетики, зокрема, тих, які змушені були працювати в умовах окупації. Йдеться про наслідки окупації для Чорнобильської АЕС та Чорнобильської зони відчуження. Крім того, звернено увагу на обстріли ЯПУ «Джерело нейтронів» у Харкові, - зазначає ДІЯРУ.
Також йшлося про роботу Запорізької АЕС, яка хоч і управляється українським персоналом, але доступ на станцію залежить від російських військових.
Олег Коріков зазначив, що російська федерація ігнорує усі міжнародні зобов’язання щодо дотримання норм ядерної безпеки, а сам факт розміщення її військ, військової техніки та боєприпасів на майданчику Запорізької АЕС несе загрозу виникнення аварійних ситуацій. На його переконання, ситуація із захопленням атомних станцій в Україні безпрецедентна і експертна спільнота має випрацювати нові норми у сфері ядерної безпеки.
Конференція проходить у Брюселі 20-21 червня під головуванням гендиректора з ядерної безпеки та радіологічного захисту Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи, ядерної безпеки та захисту прав споживачів Німеччини Герріта Ніхауса. У відкритті конференції також взяли участь Кадрі Сімсон, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі, голови ENSREG та WENRA Марта Жакова та Олівер Гупта.

Компанії