«Westinghouse» і «Bechtel» запрошують чеських постачальників до участі в будівництві АЕС з енергоблоками AP1000

19.10.2021
Близько 200 керівників чеського бізнесу стали учасниками симпозіуму постачальників, організованого «Westinghouse Electric Company» і «Bechtel Power Corp» в Празі. Про це повідомляється в прес-релізі Westinghouse Electric.
У заході, який відбувся в середині жовтня, взяли участь голова департаменту ядерної енергії Міністерства промисловості і торгівлі Чеської Республіки Томаш Елер, президент Чеської торгової палати Володимир Длоугі, повірений у справах посольства США в Празі Дженніфер Бахус і генеральний директор АЕС Дуковани ІІ Петро Заводські. Головною темою симпозіуму стало обговорення можливості будівництва енергоблоків за технологією «Westinghouse» AP1000 в Чехії за участі чеських підприємств.
«Westinghouse» продемонструвала успішний досвід підтримки ядерної галузі Чеської Республіки, поставивши перші системи управління і моніторингу для електростанції Темелін, а також недавно підписав контракт з «ČEZ» на модернізацію цих систем. Наша робота в Чеській Республіці разом з чеськими постачальниками принесе десятки мільярдів чеських крон за рахунок локалізації виробництва устаткування і забезпечить тисячі робочих місць в ході будівництва і подальшої експлуатації нових АЕС», - зазначив в ході симпозіуму віце-президент по енергетичним системам «Westinghouse» Майк Кун.
Керівники «Bechtel» і «Westinghouse» ознайомили представників чеських підприємств зі своєю стратегією вибору постачальників і актуальною інформацією про AP1000. Представники американських компаній підкреслили, що технологія AP1000 розглядається сьогодні для розгортання в ряді європейських країн - сусідів Чехії, що може відкрити додаткові можливості для чеської ядерної промисловості.
«Чеська Республіка зробила кроки щодо скорочення використання вугілля при збереженні своєї енергетичної безпеки за рахунок використання ядерної енергії. «Bechtel» і «Westinghouse» мають практичний досвід проектування і будівництва заводів AP1000, але нам абсолютно необхідний чеський ланцюжок поставок, щоб допомогти країні досягти нульового рівня викидів СО2 до 2050 року», - сказав операційний директор підрозділу ядерної енергетики Bechtel Ахмет Токпінар.
Цікаво, що українські керівники атомної галузі після підписання меморандуму з «Westinghouse» на будівництво 5 реакторів також говорили про максимальну локалізацію проєкту в Україні. Можливо, говорячи про «додаткові можливості для чеської ядерної промисловості» йдеться в першу чергу про польські амбітні плани з будівництва АЕС. Водночас, заходу для українських підприємств атомно-промислового комплексу «Westinghouse» не проводив.

Нагадаємо, що «Westinghouse» і «Bechtel» наразі завершують будівництво двох енергоблоків AP1000 на майданчику АЕС Vogtle в Джорджії, США, перший з яких, як очікується, буде запущений в комерційну експлуатацію в 2022 році. 

Нове будівництво