Головний редактор S&P Global Platts розповідає про зміни на ринку урану та готового ядерного палива

15.07.2022

 Як змінила війна росії проти України ставлення до «Росатома» та які наслідки для світової атомної галузі з точки зору ядерно-паливного циклу розмірковує аналітик S&P Global Commodity Insights та головний редактор S&P Global Platts Вільям Фрібейрн. Видання Mind зробило адаптований переклад його публікації у блогу «Розплутування» глобального ланцюжка постачання ядерного палива після вторгнення Росії в Україну». Більшість цієї інформації наші читачі вже бачили на сторінках ІнфоАтом, тож публікуємо ключові тези блогу.

На відміну від політики, у ядерній галузі нечасто відбуваються швидкі зміни. Але ми живемо в унікальний час, який скасував і цю традицію, яка ще вчора здавалася непорушною.
росії більше не довіряють
рф є ключовим постачальником ядерного палива у світі, особливо до країн Східної Європи, де експлуатуються атомні електростанції радянського зразка. Для них російська державна компанія «росатом» є чи не єдиним доступним імпортером паливних елементів.
Довга історія порівняно надійних і недорогих постачань зробила росію джерелом майже третини всіх послуг у світі за конверсією урану та 40% – щодо його збагачення. Навіть у далекі Сполучені Штати рф постачає п'яту частину збагаченого урану для ядерних реакторів.
Реакцією на російське вторгнення в Україну стало бажання перекрити для москви потік фінансових ресурсів, які вона отримує за свої товари. Але також виникли побоювання, що блокування постачань російського палива може спровокувати хаос на ринках і серед кінцевих споживачів. Це твердження є слушним і щодо урану, який не потрапив під санкції на перших етапах.
Однак у США та Європі дедалі голосніше лунають голоси законодавців, які закликають до заборони використання російських компонентів ядерного палива – уранової руди, конверсованого гексафториду урану і збагаченого урану.
Міністерство енергетики США створило експертну групу Tiger Team задля вивчення наслідків такої заборони та розробки заходів для організації безпечних поставок. У червні чиновники почали інформувати співробітників американського Конгресу про план, який може коштувати $3,5–4 млрд і дозволить забезпечити внутрішній ланцюжок постачання ядерного палива, виключивши росію.
Потім з'явилися повідомлення про те, що зміни в санкційних правилах Канади змусили вантажовідправників відмовитися від маршруту доставки збагаченого російського урану з порту в Санкт-Петербурзі на американський континент. Це підштовхнуло власників атомної генерації шукати альтернативи.
Уран: дорожче, але не з росії
Високопосадовці атомної галузі спостерігають кардинальні зміни: відбувається відмова від співпраці з постачальником, який займався всіма аспектами паливного циклу, мав гарну репутацію завдяки своїм технологіям та надійності, а також часто пропонував найнижчі ціни.
Вартість послуг зі збагачення урану на спотовому ринку, де російська компанія Tenex (трейдинговий підрозділ «росатому») є найбільшим світовим гравцем, зросли на 65% з початку року.
«Подорожчання сталося, тому що покупці прагнули уникнути російських джерел», – повідомила канадська гірничорудна компанія Cameco. Аналогічне підвищення цін може статися щодо конверсії урану й цін на U3O8 – жовтий кек, який найбільш продається на світових ринках.
«Минуло ще порівняно мало часу, але ми спостерігаємо те, що, на нашу думку, є безпрецедентною геополітичною перебудовою в ядерному паливному циклі», – сказав 5 травня генеральний директор Cameco Тім Гітцель під час телеконференції з аналітиками. Його компанія є одним із найбільших виробників урану в світі, а також керує конверсійним заводом в Онтаріо.
«Зараз перед атомною галуззю стоїть завдання зробити свій виробничий ланцюжок незалежним від постачання ядерного палива з росії», – зазначив Гітцель.
Така тенденція, як повідомили в Cameco, вже виявилася серед комунальних підприємств – виробників та постачальників електроенергії з атомних станцій, які покладаються на послуги російської компанії Tenex зі збагачення урану (замість того, щоб самостійно купувати уранову руду, а потім її конверсувати та збагачувати). Ймовірно, незабаром аналогічні зміни торкнуться інших ланок у ланцюжку поставок ядерного палива, включаючи конверсію та видобуток урану.
За даними Platts, ціни на U3O8 для постачання до Канади зросли цього року майже на 20% до 1 липня.
За словами Гітцеля, Cameco відклала поставки уранового концентрату зі спільного підприємства в Казахстані доти, доки не буде погоджено маршрут доставки, який виключає росію.
Казахстанська компанія «КазАтомПром» забезпечує 40% постачань U3O8 на світовому ринку. Перед відправленням на Захід більшість його надходить до росії для переробки та збагачення, або ж транспортується залізницею до Санкт-Петербурга, перш ніж піти за кордон. Тепер страхування таких вантажів неможливе, що спонукало Cameco відмовитися від цього маршруту.
Паливо ТВЕЛ втрачає ринки
Конкуренти росії на ринку ядерного палива вже відчули ефект від зміни ситуації, коли оператори атомних станцій значною мірою покладалися на постачання паливних елементів від російської компанії ТВЕЛ (як і Tenex є дочірньою компанією «росатому»).
Американська Westinghouse повідомила, що майже відразу після 24 лютого, коли росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, розпочала «інтенсивні» переговори з операторами АЕС у країнах Східної Європи. Ці АЕС експлуатують блоки радянської конструкції та зазвичай укладали довгострокові угоди про постачання палива з «росатомом».
Наразі керівники атомної галузі прогнозують хвилю угод, які стрімко скоротять залежність від «росатому». Так, минулого місяця чеська енергетична компанія CEZ уже уклала угоди на закупівлю ядерного палива в американської Westinghouse та французької Framatome.
«Безперечно, поточна ситуація в Центральній та Східній Європі відкриває можливості, які матимуть довгостроковий характер», – заявив 6 травня генеральний директор Westinghouse Патрік Фрагман під час телеконференції з аналітиками.
На питання, чи знадобляться роки для змін, як це зазвичай відбувається в атомній енергетиці, Фрагман відповів негативно. За його словами, нинішня ситуація прискорила ухвалення нових рішень. «Стрімкі зміни очікуються найближчими місяцями, а не роками. Для ядерної енергетики це блискавичні зміни», – підсумував топменеджер.

Уран і паливо