росія може закрити офіси TENEX з продажу урану та послуг з ізотопного збагачення в «недружніх країнах»

13.04.2022

 рф може закрити представництва структурного підрозділу «Росатома» АТ «Техснабекспорт» у 5 «недружніх» до рф країнах - Швейцарії, Республіці Корея, Японії, Великобританії, США та згортання бізнес-діяльності російських компаній, співробітники яких беруть участь у захопленні ядерних об’єктів в Україні, тобто в актах ядерного тероризму.

Про це повідомила НУО «Антикризовий експертний ядерний центр України» на своїй сторінці у Facebook.
Відповідно до закону рф «Про заходи впливу (протидії) на недружні дії Сполучених Штатів Америки та інших іноземних держав», указу президента рф від 23 квітня 2021 р. № 243 «Про застосування заходів впливу (протидії) на недружні дії іноземних держав» та розпоряджень уряду рф від 13.05.2021/05.03.2022 №№ 1230-р/430-р затверджено перелік іноземних держав, які здійснюють недружні дії щодо росії, до якого увійшли близько 48 країн світу.
Структурний підрозділ ДК «Росатом» - акціонерне товариство «Техснабекспорт» (на іноземних ринках діє під торговою маркою TENEX), здійснює експортні поставки урану, збагаченого уранового продукту, послуг в галузі поводження з відпрацьованим ядерним паливом, постачання літію та інших рідкоземельних металів. Обсяг експорту складає близько $2 млрд на рік.
Як зауважують експерти АЕЯЦ, всі без виключення представництва TENEX знаходяться в так званих «недружніх країнах», які були встановлені росією відповідними нормативно-правовими актами у 2021-2022 рр. Але ці країни можуть «закрити» ці офіси першими.

Уран і паливо