США попередили «Росатом» про кримінальну відповідальність за доступ до технологій палива Westinghouse, яке працює на Запорізькій АЕС

20.05.2022

 «Росатом» цікавлять технологічні рішення при створенні палива Westinghouse, якими російський «ТВЕЛ» не володіє, але які дають значні переваги американському ядерному паливу для реакторів ВВЕР перед російським.

Про це заявив Антикризовий експертний ядерний центр на своїй сторінці у соцмережі Facebook.  За його інформацією, окупанти з «Росатома» на ЗАЕС ознайомилися з технологічними та експлуатаційними документами ТВЗ-WR.
«Що цікавить «Росатом»? По-перше - програмне забезпечення для аналізу характеристик палива та забезпечення експлуатації, по-друге - конструкторська документація на ТВЗ-WR. А саме: як виконані дистанціонуючі решітки, хвостовики і головки, уранова пігулка та багато іншого», - пише АЕЯЦУ.
Експертний центр підкреслює, що Westinghouse на відміну від «Росатома» знайшов якісне технологічне рішення, яке дозволяє робити касету без цирконієвих кутів на всю довжину збірки, і при цьому забезпечує механічну стійкість, газову щільність та цілісність конструкції. Крім того, у ТВЗ-WR технологія дозволяє розібрати навіть вже активну касету і видалити один чи кілька пошкоджених стрижнів з паливом, тоді як ТВЕЛ про це навіть не мріє. Тепловидільні збірки Westinghouse забезпечують вміст палива в реакторі на 15 відсотків більше, що збільшує роботу реактора з 300 діб до 18-24 місяців. Всі спроби «Росатома» вийти на термін понад 400 діб завершилися пошкодженим паливом та розущільненим основним обладнанням, - наголошує АЕЯЦУ. Нагадаємо, такий досвід отримав ТВЕЛ на Волгодонській АЕС.
За інформацією експертного центру, керівництво «Росатома» попереджено американською стороною, що доступ до документації є порушенням законів про інтелектуальну власність. Відтак, керівники держконцерну та його представники на ЗАЕС потрапляють під дію закону, за яким передбачена кримінальна та фінансова відповідальність.

Уран і паливо