США роблять кроки для знищення залежності від російського урану

08.06.2022

 Адміністрація Байдена ініціює виділення 4,3 мільярди доларів на забезпечення закупівель збагаченого урану вітчизняного виробництва з метою припинення залежності США від російського імпорту.

Як повідомляє Bloomberg, з цією метою представники Міністерства енергетики (DOE) зустрілися з ключовими представниками Конгресу, оскільки таке виділення коштів потребує схвалення Конгресом.
Видання зауважує, що зараз Білий дім розглядає можливість застосування санкцій до імпорту збагаченого урану з росії у відповідь на вторгнення російських військ в Україну, маючи на увазі, що росія також може вирішити зупинити імпорт. На долю «Росатома» припадало 16,5% уранової сировини імпортованої в США в 2020 році та 23% збагаченого урану для поставок свіжого ядерного палива для АЕС країни.
У коментарі Bloomberg міністр енергетики Дженніфер Ґренхольм назвала залежність США від російського імпорту «вразливістю» для національної та економічної безпеки, привернувши увагу до того факту, що потужності США зі збагачення урану зменшили виробництво у тому числі через конкуренцію з субсидованими державою джерелами.
Тож ініціатива DOE має на меті стимулювати розвиток виробничих потужностей, що беруть участь у ланцюжку створення свіжого ядерного палива для АЕС.
Видання вважає, що ініціативу реалізувати буде важко, оскільки у США залишилося лише одне підприємство, що займається збагаченням урану. Підприємство розташоване у Нью-Мексико і належить британсько-німецько-голландському консорціуму Urenco.
Тим часом, за інформацією Bloomberg, акції підприємств, задіяних у виробництві ядерного палива, включаючи Cameco Corp,  Energy Fuels Inc. та Centrus Energy Corp, зростають.
Нагадаємо, минулого тижня компанії Global Laser Enrichment (GLE) та Constellation Energy Generation підписали угоду з метою вивчення можливостей взаємодії у сфері ядерного паливного циклу. А саме – збагачення урану. Адже GLE, співвласниками якої виступають Silex (51%) та Cameco (49%), володіє технологією лазерного збагачення урану SILEX.

Уран і паливо