Огляд міжнародних подій минулого тижня: На півкроку ближче до санкцій проти «Росатома», хоча новини й не надто оптимістичні

07.06.2022

 Топовою подією міжнародних новин для України стало підписання трьох угод між «Енергоатомом» та американською Westinghouse. Про неї ми писали у матеріалі «Westinghouse буде більше». І варто зазначити, вона потрапила у багато зарубіжних ЗМІ, і не лише галузевих. Так Reuters акцентував, що «Україна підписала угоду з американською ядерною енергетичною компанією Westinghouse щодо поставок палива на всі свої атомні електростанції, щоб покінчити з залежністю країни від російських поставок. А Bloomberg відзначив, що «Енергоатом» і Westinghouse підтвердили партнерство з чистої енергії».

 Водночас, значно більше світових ЗМІ повідомили, що Westinghouse Electric завершила придбання BHI Energy у AE Industrial Partners. Цікаво, що раніше завдяки цій угоді Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги Westinghouse на рівні «B» та дало позитивний прогноз. Хоча компанії вартість угоди не розголошують, Fitch пише, що придбання BHI Energy коштувало приблизно 720 мільйонів доларів. Як відомо, BHI Energy  - компанія з проєктування, будівництва та технічного обслуговування електроенергетичних потужностей, у тому числі атомних.
З іншого боку, поки «Енергоатом» розширяє плани із будівництва мільйонників, чеський оператор АЕС CEZ підписав меморандум про взаєморозуміння щодо прискорення підготовки та впровадження малих модульних реакторів у Чеській Республіці. А саме – у південному регіоні Чехії. Ще у березні CEZ заявила, що будуватиме пілотний SMR на майданчику АЕС Темелін. Наразі ж у MOU із місцевою владою щодо намірів розгортання парку ММРів бере участь і дочірня компанія CEZ - ÚJV Rež, яка спеціалізується на послугах у сфері підтримки безпечної та економічної експлуатації джерел енергії, насамперед ядерних, комплексних послугах у галузі поводження з радіоактивними та іншими відходами, а також на проєктуванні та пов'язаних з ним інженерних послугах. Незважаючи на заявлені наміри будувати мільйонники на АЕС Дуковани та Темелін, Чехія просуває SMR як альтернативу вугільним ТЕС.
Тепер трохи неприємних новин. Поки Україна любіює санкції проти рф, зокрема «Росатома», останній продовжує працювати у центрі Європи, потроху просуваючи будівництво АЕС Пакш II за російськими технологіями. Так, минулого понеділка угорське управління з атомної енергії (HAEA) видало ліцензію на будівництво протифільтраційної завіси (PFZ) для цього проекту. Щоправда минулого тижня стало відомо про нові санкції проти росії. Зокрема, про відключення російського «Сбербанку» від міжнародної платіжної системи SWIFT. Саме там тримає гроші угорська донька «Росатома». Втім, навряд чи варто розраховувати що лише одне це завадить Угорщині добудовувати АЕС Пакш з «Росатомом», Україні разом із союзниками доведеться докласти ще багато зусиль. Цікаво, що Австрія, яка торік заявила, що місце, де мають бути побудовані нові реактори АЕС Пакш, розташоване на активній лінії сейсмологічного розламу, наразі мовчить. Слід також нагадати, що наприкінці травня «Росатом» почав бетонувати фундамент турбіни на турецькій АЕС Аккую, де він зводить четвертий енергоблок. Також «Росатом» продовжував минулого тижня переговори з Єгиптом щодо будівництва атомної електростанції Ель-Дабаа в Єгипті. Більш того, єгипетська делегація навіть відвідала з робочим візитом Ленінградську АЕС та російські машинобудівні підприємства, що виробляють обладнання для атомних електростанцій в рамках іноземних проектів.
Втім, світ розуміє, що масштабні санкції проти «Росатома» неможливі допоки США залежатимуть від російських потужностей зі збагачення урану. А в цій царині у нас є для вас позитивна новина. Компанії Global Laser Enrichment (GLE) та Constellation Energy Generation (оператор АЕС – і не лише АЕС – у США) підписали угоду з метою вивчення можливостей взаємодії у сфері ядерного паливного циклу. А саме – збагачення урану. Адже GLE, співвласниками якої виступають Silex (51%) та Cameco (49%), володіє технологією лазерного збагачення урану SILEX. Звісно, навіть якщо співробітництво буде оцінено як перспективне для практичної реалізації проєкту знадобляться роки. Але саме лазерне збагачення урану може стати для США реальною альтернативою для забезпечення АЕС ядерним паливом без послуг рф, де залежність оцінюється у близько 20% поставок збагаченого урану, які не можна наразі замістити.
Ну і наостанок новина від болгарських друзів з АЕС Козлодуй. Там як і у нас оператору АЕС довелося спростовувати поширені через ЗМІ твердження про пожежу на 5-му блоці, який виводили з ремонту. Як повідомила минулого тижня пресслужба АЕС, пожежі не було, було лише задимлення. «24 травня під час пуску в експлуатацію 5 енергоблоку введено в дію систему пожежної сигналізації. Під час огляду виявлено задимлення змащеної маслом теплоізоляції системи трубопроводів одного з чотирьох магістральних циркуляційних насосів, який згідно з вимогами експлуатаційної документації працює на підвищення температури теплоносія. Незважаючи на те, що займання не було, згідно з протоколами дій, чергові наряди превентивно застосували порошкові вогнегасники», - йдеться у повідомленні. Все майже як у нас, хіба що тональність у пресслужби АЕС Козлодуй значно дипломатичніша. 
Дякуємо за увагу, і до наступного тижня. Цікаві і важливі новини можна надсилати нам на пошту, або у соцмережі Facebook та Telegram.
Огляд підготувала Олена Василькова

Компанії