Енергоатом підтвердив наміри співробітництва з Організацією канадської ядерної промисловості

03.02.2022

 Оператор українських АЕС НАЕК «Енергоатом» та Організація канадської ядерної промисловості (OCNI) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у галузі ядерної енергетики та супутніх технологій. Як повідомляє пресцентр «Енергоатома», документ було підписано в онлайн-режимі т.в.о. президента компанії Петром Котіним та президентом OCNI Роном Обертом.

Петро Котін окреслив можливості для співпраці з канадськими компаніями в «найперспективніших сферах ядерної енергетики, пов’язаних із забезпеченням надійної ядерної генерації, ядерними дослідженнями та розробками, інноваціями та турботою про навколишнє середовище та людей».
Серед напрямів співробітництва, що охоплює Меморандум, є зняття з експлуатації ядерних установок, виробництво медичних ізотопів на АЕС, малі модульні реактори та виробництво водню з використанням ядерної енергії, а також розгортання центрів обробки даних на майданчиках АЕС. Крім того, у документі відзначені можливості співпраці між канадськими та українськими ядерними науковими, дослідницькими та освітніми інститутами.
Президент OCNI Рон Оберт зазначив, що Організація канадської ядерної промисловості «сподівається на тісну співпрацю з колегами в Україні над проєктами, які підтримують глобальні ініціативи для досягнення «Net Zero до 2050 року та покращення здоров’я людей у всьому світі».
Нагадаємо, що 29 червня 2021 року НАЕК «Енергоатом» та OCNI під час відеоконференції підписали лист про намір, яким, за повідомленням української компанії, формалізували попередньо досягнуті домовленості про запровадження спільно з канадськими компаніями проєктів в ядерноенергетичній сфері. У листі сторони оголосили про намір найближчим часом укласти меморандум про взаєморозуміння і співпрацю. В якості напрямів співробітництва було озвучено питання будівництва нових атомних енергоблоків, водневих технологій, поводження з відходами, виробництва медичних ізотопів, гармонізації нормативних актів тощо.
OCNI — це асоціація, що об’єднує понад 240 канадських представників ядерної промисловості. Мета  та завдання OCNI полягають у сприянні розвитку надійної атомної енергетики в Канаді на благо її членів. Також Організація сприяє компаніям-учасникам для виходу на міжнародні ринки. У грудні 2020 року OCNI підписала документ щодо підтримки розвитку малих модульних реакторів в Канаді як таких, що «зможуть переробляти відпрацьоване паливо CANDU у Канаді, зводячи до мінімуму утворення ядерних відходів та зменшуючи загальну занепокоєність громадськості ядерною енергетикою».

Компанії