EDF і Westinghouse планують спільно виробляти радіоізотоп кобальту-60

03.12.2021
Westinghouse Electric Company та EDF підписали історичний Меморандум про взаєморозуміння (MoU) щодо виробництва радіоізотопу кобальту-60 (Co-60) у реакторах із водою під тиском (PWR), що належать та керуються EDF у Франції. Як підкреслює сайт Nuclear Engineering International, цей Меморандум знаменує собою перший крок у виробництві в Європі кобальту-60 для медичних цілей.
«Ми раді співпрацювати з EDF у цій ключовій угоді, яка розширить і зміцнить глобальний ланцюг поставок кобальту-60. Ми повністю віддані використанню ядерної енергії для покращення глобального здоров’я», – сказав Патрік Фрагман, президент і генеральний директор Westinghouse під час церемонії підписання на Всесвітній ядерній виставці в Парижі.
«Виробництво кобальту-60 на атомних електростанціях EDF демонструє, що, окрім своєї ролі у виробництві безвуглецевої електроенергії, ядерна енергія може також допомогти глобальному здоров’ю, це є частиною нашого внеску в загальні інтереси», – сказав Седрік Левандовскі, старший виконавчий віце-президент групи EDF з ядерної та теплової енергії.
Кобальт-60 застосовується у виробництві джерел гамма-випромінювання, які використовуються для стерилізації медичних інструментів і матеріалів, а також харчових продуктів. Ізотоп також використовується для лікування деяких видів раку мозку.
Кобальт-60 виробляється шляхом дії нейтронів на стабільний ізотоп кобальт-59. Згідно з Меморандумом про взаєморозуміння Westinghouse вироблятиме вставки для паливних збірок - капсули Cobalt-59 (COBA), а EDF використовуватиме їх у своїх PWR для виробництва кобальту-60. Westinghouse керуватиме комерціалізацією процесу.

EDF і Westinghouse заявили, що розпочнуть техніко-економічне обґрунтування та орієнтуються на очікувану дату завантаження кобальту-59 до реакторів наприкінці 2020-х років, отримання першого кобальту-60 очікується на початку 2030-х років. 

Уран і паливо