ДНТЦ ЯРБ проведе незалежну перевірку ЗАБ малого модульного реактора NuScale

18.11.2021
Міністерство енергетики США (DOE) профінансує незалежну перевірку звіту з аналізу безпеки малого модульного реактора NuScale, яку проведе Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки України (ДНТЦ ЯРБ). Про це у своєму прес-релізі повідомила компанія NuScale Power.
Компанія вважає, що незалежна перевірка буде корисною всім сторонам, зацікавленим у впровадженні технологій ММР в Україні. «Цей огляд продемонструє життєздатність, цінність та міжнародний інтерес до використання технології ММР NuScale для виробництва чистої, надійної та доступної енергії», - йдеться у прес-релізі.
Обсяг незалежної перевірки буде визначений NuScale та ДНТЦ ЯРБ. Сама ж перевірка, як очікується, розпочнеться у 2022 році. Адмініструвати контракт та верифікувати результати буде Аргоннська національна лабораторія. Звіт буде надано будь-якому підприємству в Україні, яке висловить бажання впроваджувати цю технологію ММР.
«NuScale вітає цю важливу співпрацю в галузі регулювання між Сполученими Штатами та Україною, яка дасть українським підприємствам повну впевненість у безпеці малого модульного реактора NuScale», - сказав Джон Гопкінс, голова та головний виконавчий директор NuScale Power. За його словами, «чудовий профіль безпеки, можливості та характеристики конструкції NuScale, яку розглянула та схвалила Комісія з ядерного регулювання США, роблять технологію SMR NuScale дуже придатною для України».
Нагадаємо, у вересні НАЕК «Енергоатом» та компанія NuScale Power підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою вивчення можливості будівництва АЕС NuScale в Україні.

Також у вересні NuScale підписала угоду з польською Unimot про розгляд можливості будівництва ММР у Польщі. А в першій декаді листопада NuScale Power і румунська енергетична держкомпанія SN Nuclearelectrica S.A. підписали угоду про співробітництво для просування впровадження інноваційної технології малих модульних реакторів NuScale. 

Нове будівництво