«NuScale Power» та румунська «Nuclearelectrica» побудують перший у Європі малий модульний реактор

08.11.2021
«NuScale Power» (США) та румунська енергетична держкомпанія SN «Nuclearelectrica S.A.» підписали угоду про співробітництво для просування впровадження інноваційної технології малих модульних реакторів NuScale (ММР, SMR). Про це повідомляється у прес-релізі «NuScale Power».
Як зазначається у прес-релізі, партнерство між компаніями забезпечить Румунії потенціал для розміщення першого малого модульного реактора в Європі та зробить її базою для просування технології ММР в інших країнах.
«Угода про співпрацю між «NuScale Power», чия технологія ММР першою і поки що єдиною отримала схвалення Комісії з ядерного регулювання США, і Nuclearelectrica - румунським оператором атомної електростанції Чернаваде, є важливим сигналом для політиків усього світу обговорити необхідність прискорення переходу до чистої енергії», - підкреслюють у «NuScale Power».
У прес-релізі уточнюється, що в рамках угоди «NuScale Power» допоможе «Nuclearelectrica» оцінити свою технологію для подальшого спільного розгортання першої електростанції NuScale з 6 модулями загальною потужністю 462 МВт в Румунії вже в 2027/2028 році. «За попередніми оцінками 6-модульна електростанція NuScale створить 193 постійні робочі місця на електростанції, 1500 робочих місць у процесі будівництва, 2300 додаткових робочих місць на виробництві та допоможе Румунії уникнути викидів 4 мільйонів тон CO2 на рік», - зазначають в американській компанії.
Нагадаємо, що восени 2019 року Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки України (ДНТЦ ЯРБ) та «NuScale Power» підписали Меморандум про взаєморозуміння, який дав старт роботам з оцінки національних нормативних та проєктних документів, пов'язаних із впровадженням технології NuScale для будівництва ММР в Україні. 
Раніше, у червні 2019 року НАЕК «Енергоатом», ДНТЦ ЯРБ та американська компанія «Holtec International», за технологією якої ведеться будівництво Централізованого сховища відпрацьованого палива (ЦСВЯП) з українських АЕС, підписали Угоду про партнерство. Тристороння угода передбачала створення міжнародного консорціуму, метою якого мало стати сприяння діяльності щодо впровадження в Україні технології малих модульних реакторів (ММР) SMR-160.
Технологія ММР визнана одним з найбільш перспективних напрямків у будівництві атомних електростанцій. ММР мають значно вищий рівень безпеки у порівнянні з традиційними типами реакторів за рахунок відсутності в них обладнання, яке вимагає зовнішнього електроспоживання, а також за рахунок систем пасивної безпеки. Реактори проекту SMR-160 також мають можливість працювати у режимі маневрування потужністю, споруджуватися на невеликих площах та не потребують підведення потужних ліній електропередач. 

Нове будівництво