Канадська Ontario Power Generation будуватиме ММР спільно з GE Hitachi Nuclear Energy

02.12.2021
Канадська компанія Ontario Power Generation (OPG) обрала GE Hitachi Nuclear Energy (США) для спільного будівництва малого модульного реактора (ММР) на діючій АЕС  Дарлінгтон. Як повідомляється в матеріалі, опублікованому на сайті канадської газети «The Globe and Mail», ММР на майданчику АЕС Дарлінгтон стане першим новим реактором, побудованим на території Канади більш ніж за три десятиліття.
Для будівництва OPG вибрала реактор GE Hitachi BWRX-300.
OPG та GE Hitachi будуть співпрацювати в галузі проектування та планування з метою будівництва першого в Канаді комерційного ММР, будівництво планується завершити у 2028 році. Орієнтовна ціна може становити до 3 мільярдів доларів.
У The Globe and Mail відзначають, що оголошення OPG стало тріумфом для GE Hitachi і невдачею для конкурентів. OPG - одна з небагатьох світових енергетичних компаній з твердими планами будівництва ММР і значним досвідом експлуатації атомних станцій.
Компанії Terrestrial Energy з Оквіля (Канада), і X-energy зі США раніше були зазначені як претенденти на участь у будівництві ММР на АЕС Дарлінгтон. В інтерв'ю цього літа керівник NuScale, іншого розробника ММР зі США з найбільш зрілим проєктом, сказав, що його компанія також брала участь у переговорах та зробила «пріоритетним» канадський ринок.
Офіційні представники канадської провінції Саскачеван повідомили, що вони розглядають можливість будівництва реакторів тієї самої конструкції, яку вибрала OPG, що свідчить про можливість подальшого розширення проєкту GE Hitachi BWRX-300.
Вибір іноземного постачальника знаменує собою новий розділ в історії ядерної промисловості Канади. Всі чотири АЕС в країні оснащені реакторами CANDU - Canada Deuterium Uranium, власної канадської розробки. Протягом багатьох місяців конкуруючі розробники ММР повідомляли про партнерство з OPG та про економічні вигоди, які вони могли б принести. Минулого місяця Terrestrial закликала OPG обрати свій реактор, "а не технологію, розроблену за межами Канади".
Керівництво OPG просуває використання SMR як спосіб забезпечення чистої ядерної енергії, за допомогою SMR потужністю 300 МВт, який здатний запобігти викидам до 2 мегатонн вуглекислого газу на рік, створити сотні робочих місць та збільшити дохід компанії майже на 900 мільйонів доларів.
У грудні 2019 року прем'єр-міністр канадської провінції Онтаріо Дуг Форд разом з прем'єрами провінцій Нью-Брансвік та Саскачеван підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в галузі малих модульних реакторів, проєкту, який, за їхніми словами, генеруватиме екологічно чисту та недорогу енергію. 

Нове будівництво