Як чеські АЕС готуються до продовження ресурсу

29.01.2024
Фото: ČEZ

 Дев'ять нових шаф системи управління виробництва Westinghouse встановлено на першому енергоблоці АЕС Темелін, - повідомляє прес-служба ČEZ. За її словами, проєкт модернізації АСУ ТП реалізується з 2021 р. Цього року фахівці завершать прокладку кабелів і установку необхідного обладнання, а з наступного року АЕС поступово переведуть на нову СКУ. Повністю завод перейде на нову систему у 2029 р. Орієнтовні витрати становлять кілька мільярдів доларів.

Важливою частиною модернізації є прокладання вісімдесяти кілометрів кабелю. «Це оптичні, тобто комунікаційні та силові кабелі. Наразі ми пройшли близько трьох чвертей шляху. Цього року ми хотіли б закінчити прокладання кабелів», - зазначає Мартін Біца, заступник директора з інжинірингу атомної електростанції Темелін.
Нагадаємо, торік завершилась модернізація системи на енергоблоці №2. У виробництві окремих комплектуючих брало участь і харківське підприємство «Вестрон».
Тим часом інша чеська АЕС – Дуковани, готується до продовження ресурсу і збільшує потужність реакторів. Протягом 2024 року потужність всіх чотирьох енергоблоків АЕС Дуковани з реакторами ВВЕР-440 зросте на 2,3%. Результатом реалізації програми має стати зростання виробництва на понад 300 тисяч МВт-год.
«Температура в першому контурі енергоблоків АЕС Дуковани підвищиться на 0,9°C до 300,4°C на виході з реактора. Ця, здавалося б, незначна зміна має призвести до сотень тисяч додаткових мегават на рік», - інформує ČEZ.
Одним з інших великих інвестиційних проєктів, що розпочинається цього року і запланований до 2032 року, є реконструкція розподільчих пристроїв блоків вартістю 800 млн чеських крон (1,3 млрд грн).
Інші програми модернізації включають, зокрема, впровадження нового покоління палива, зміну паливного циклу та очищення парогенераторів. Цього року інвестиції сягнуть приблизно 3,3 млрд чеських крон (5,47 млрд грн).
ČEZ узагальнила програму підвищення ефективності та безпечної експлуатації протягом щонайменше 60 років у проєкті під назвою «Безпечні 32 терават-години» (B32T), який стосується плану збільшення середньої потужності чеських атомних електростанцій до 2030 року. Тому обидві АЕС проходять модернізацію: АЕС Дуковани переходить з 11-місячної на 15-місячну паливну кампанію (раніше повідомлялося про 16-місячну), а Темелін - на 18-місячну.
Наразі на АЕС Дуковани працюють 1 574 працівники. Очікується, що цього року їх кількість зросте на 140 фахівців (торік зросла – приблизно на 70). Схожа ситуація з кадрами на АЕС Темелін, де у 2022 році працювало 1350 осіб на 2 енергоблоки-мільйонники. Минулого року їх кількість зросла на близько 100 фахівців.
Читайте по темі:

АЕС