Як міняють армоканати на контайменті АЕС Темелін

14.09.2023
Фото: ČEZ
В рамках програми моніторингу захисного контайменту АЕС Темелін завершено заміну 14-тонного армоканату. Його довжина становить 177,4 метра, він важить як дев'ять автомобілів і складається з 478 дротів, - повідомила прес-служба оператора АЕС - ČEZ.
У захисній споруді навколо реактора АЕС Темеліні таких дротів 132. Раз на дванадцять років енергетики знімають по три з них на кожному блоці, щоб перевірити їхній стан. "Ідея полягає в тому, щоб перевірити стан канатів в різних частинах будівлі контайнменту. Тепер канат чекає детальний аналіз", - зазначив Ян Булак, керівник команди фахівців з ÚJV Řež.
Під час перевірок фахівці ÚJV Řež зосереджуються в основному на стійкості до попереднього напруження, властивостях матеріалу та хімічному складі.
Монтаж нового каната вагою майже 14 тонн для заміни оригінального каната також був дуже складним завданням. Він розтягнутий з силою, яка могла б підняти одночасно шістсот автомобілів. У мобільному командному центрі, піднятому на дах шістдесятип'ятиметрової будівлі захисного контуру, фахівці компанії ÚJV Řež стежать за міліметрами. "Після досягнення бажаного значення ми протягом п'яти годин контролюємо попередній тиск. Він не повинно опускатися нижче встановленого значення", - додає Ян Булак.
Загалом заміна одного каната попереднього напруження зайняла два тижні. Результати перевірок знятого каната будуть направлені Державному управлінню з ядерної безпеки. Його інспектори, серед іншого, щомісяця отримують від ČEZ дані з так званих тензометричних датчиків, які вимірюють натяг тросів.
"Таким чином ми доводимо державному нагляду необхідний натяг захисної оболонки ключової будівлі, яка відокремлює реактор від навколишнього середовища. Мінімально необхідне значення для попереднього натягу канатів становить 840 тонн, в той час як поточне середнє значення на п'ятдесят тонн вище", - зазначив Ян Крумль, директор АЕС "Темелін".

Контайнмент – це ключовий бар'єр безпеки, який відокремлює реактор від навколишнього середовища. На АЕС Темелін із реакторами ВВЕР-1000 він має вигляд циліндра висотою 56 метрів і діаметром 45 метрів. Бетонні стіни мають товщину 1,2 метри. Контаймент може витримати сильний землетрус, торнадо або вибухову хвилю. Загалом його конструкцію укріплюють 132 сталеві троси. Канат діаметром 20 сантиметрів сплетений з 478 дротів. Довжина варіюється від 95 до 190 метрів. Аналогічно – на українських АЕС. 

АЕС