ČEZ модернізує АСУ ТП на АЕС Темелін. Участь у модернізації бере і український «Вестрон»

13.12.2023
Фото: ČEZ
Чеська компанія ČEZ модернізує АСУ ТП на АЕС  Темелін. Модернізація відбувається в рамках продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС. За планами щонайменше до 60 років.
Наразі завершилась модернізація системи на енергоблоці №2. Впровадити нову АСУТП на енергоблоці №1 ČEZ планує наступного року, - повідомила компанія-оператор чеських АЕС. Вона зазначила, що модернізація обійшлася в десятки мільйонів крон.
В рамках модернізації були оновлені сервера та програмне забезпечення системи, - повідомив директор АЕС Темелін Ян Крумль.
Модернізацією АСУ ТП опікувалася американська Westinghouse, чию систему було встановлено замість російської ще у 90-тих роках.
Своюєю чергою американська компанія залучила до виробництва і українське спільне підприємство "Вестрон". Як повідомив «Вестрон», 1 грудня 2023 року в Болгарії було завершено заводські приймальні випробування першої частини нової АСУТП для енергоблока №1 АЕС Темелін, що реалізується в рамках проєкту Westinghouse із заміни існуючих систем контролю та управління на базі WDPF® на енергоблоках 1 та 2 АЕС Темелін.
Один з найбільш важливих компонентів першої частини системи - графічні відеокадри - реалізовані компанією «Вестрон», яка відповідає за проєктування, розробку, тестування та постачання програмного забезпечення відеокадрів у рамках цього проєкту.

Цього року компанія ČEZ реалізовує 271 інвестиційний проект для АЕС Темелін. У 2023 році на модернізацію та підвищення безпеки витрачено 3,6 мільярда чеських крон (150 млн доларів), а загалом за всі роки своєї діяльності ČEZ, за її інформацією, інвестувала в модернізацію АЕС Темелін понад 28 мільярдів чеських крон (1,19 млрд доларів). 

Компанії