ČEZ збільшив фінансування АЕС Дуковани майже на чверть. Чеська електростанція переходить на 16-місячні паливні кампанії та буде чистити парогенератори за унікальним методом

27.01.2023
Фото: ČEZ
Чеська енергетична компанія ČEZ повідомила, що у 2023 році інвестує в атомну електростанцію Дуковани понад 2,3 мільярда крон, що майже на півмільярда більше, ніж торік. Інвестиції спрямовані на модернізацію виробничого та невиробничого обладнання. ČEZ розповів, які нові технології будуть профінансовані.
За словами директора АЕС Дуковани Романа Гавліна, найбільш вимогливим за часом і технологіями проектом є унікальний проект очищення парогенераторів. «Минулого року у співпраці з нашими колегами з Framatome ми першими в світі розробили та випробували метод очищення, завдяки якому ми можемо видалити мінеральні відкладення всередині пристрою та таким чином забезпечити очікуваний термін служби», — розповідає пан Гавлін. На АЕС Дуковани 24  парогенератора, на більшості з яких очищення цим методом заплановане у найближчі роки.    
Водночас з початку 2023 року робота енергоблоків поступово переходить з дванадцятимісячних паливних кампаній на шістнадцятимісячні. Таким чином, робота кожного з чотирьох енергоблоків Дуковани між зупинками на заміну палива буде подовжена на 4 місяці, що підвищить ефективність обслуговування обладнання.
Протягом цього року на АЕС Дуковани планують найняти близько 100 нових працівників. Мета –підготовка нових спеціалістів для запланованого будівництва та експлуатації нового ядерного енергоблока. Зазначається, що на початку року на електростанції працювало 1508 працівників, з яких 138 жінок. До речі, ČEZ повідомила, що наступного року на станції може з’явитися перша жінка-оператор другого контуру.

Нагадаємо, АЕС Дуковани експлуатує 4 енергоблоки ВВЕР-440, які введено в експлуатацію у 1985-1987 роках. 

До речі, схожа ситуація з кадрами на АЕС Темелін, де працює 1350 осіб на 2 енергоблоки-мільйонники. Цього року планують прийняти на роботу також 100 нових працівників.

АЕС