Подолати демпінгуючого монстра. DOE просить у Конгресу США 2,16 млрд дол. та санкції проти «Росатома» - FT

07.11.2023
Фото: використано ілюстрацію fdd.org

Помічниця міністра з питань ядерної енергетики США Кетрін Хафф закликала Конгрес надати кошти для відновлення внутрішнього ланцюга поставок і обмеження імпорту збагаченого урану та послуг конверсії з рф. А також запровадити санкції проти російської ядерної галузі.

Як повідомила Financial Times, у своєму інтерв’ю пані Хафф оцінила залежність США від російського збагаченого урану у  20 відсотків від споживання АЕС країни. І це непокоїть міністерство енергетики США,

Адже на сьогодні, за її словами, росія контролює майже 50 відсотків світових потужностей зі збагачення урану і протягом багатьох років успішно працювала над тим, щоб підірвати американський ланцюжок постачання, демпінгуючи на світових ринках.

«Дуже важливо, щоб ми позбулися нашої залежності, особливо від росії. Якщо ми не будемо діяти, росія продовжуватиме утримувати ядерний потенціал США. Без [наших] дій росія продовжуватиме утримувати цей ринок. Це дійсно важливо для національної безпеки, для клімату, для нашої енергетичної незалежності», - сказала Хафф в інтерв'ю.

США та їхні союзники запровадили санкції проти російської нафтової та газової промисловості після повномасштабного вторгнення рф в Україну минулого року, що коштувало Москві десятки мільярдів доларів втрачених доходів. Але Вашингтон утримався від того, щоб перешкодити «Росатому» продавати ядерне паливо і послуги зі збагачення американським і західним операторам електростанцій, оскільки альтернативних джерел постачання небагато.

Ланцюжок постачання ядерного палива починається з видобутку та збагачення уранової руди. Але «Росатом» домінує у послугах з виробництва гексафторида урану – конверсії та збагачення урану. Існує лише кілька західних постачальників послуг зі збагачення ядерного палива, включаючи французьку компанію Orano і консорціум Великої Британії, Німеччини та Нідерландів Urenco. «Техснабекспорт», дочірня компанія «Росатома», є єдиною компанією у світі, яка здійснює комерційний продаж нового типу палива під назвою Haleu - низькозбагаченого урану, який може бути використаний для нового покоління менших, більш ефективних реакторів.

Хафф повідомила, що адміністрація президента США Джо Байдена звернулася до Конгресу з проханням виділити додаткові $2,16 млрд на підтримку стратегії стимулювання американських компаній до збільшення потужностей зі збагачення і конверсії. За її словами, цей план зробить Міністерство енергетики довгостроковим покупцем останньої інстанції для компаній, щоб забезпечити адекватне постачання палива для майбутнього парку ядерних реакторів, що розширюється.

Нагадаємо, Джозеф Домінгес з Constellation Energy виступаючи у березні у профільному комітеті Сенату оцінив потребу в інвестиціях з постачальниками послуг з конверсії і збагачення у $3,5 млрд (в рамках державно-приватного партнерства).

Водночас, за словами пані Хафф, успіх державних інвестицій залежатиме від запровадження довгострокових обмежень на російську ядерну продукцію та послуги.

«Ми бачили в минулому, що демпінг дешевого російського збагаченого урану історично завдав шкоди нашому паливному циклу і привів нас туди, де ми знаходимося сьогодні», - сказала Хафф, додавши, що в Конгресі існує двопартійна підтримка ядерної енергетики.

Законопроект про заборону імпорту урану з росії пройшов підкомітет Палати представників у травні. Аналогічний законопроект знаходиться на розгляді в Сенаті.

Занепокоєння щодо залежності Заходу від російської ядерної продукції, а також озвучені у світі наміри з будівництва нових реакторів, сприяло зростанню цін на уран і супутні продукти. Зокрема, Кетрін Хафф заявила, що протягом наступних двох-трьох років необхідно підписати від п'яти до десяти контрактів на будівництво нових реакторів, якщо США хочуть досягти своїх кліматичних цілей до 2050 року.

"У нашій галузі є прагнення відійти від росії, але потрібно мати місце, куди йти. Нам дійсно потрібно збільшити потужності в цій частині ланцюжка поставок", - вважає виконавчий директор Інституту ядерної енергії (NEI) Марія Корснік.

Читайте по темі:

Пропоновані Марією Корснік реформи в ядерній галузі, аби США могли протистояти агресивній конкуренції США та Китаю

П'ять країн з G7 домовилися, як вони витискатимуть росію зі світового ядерного ринку. Почали з ядерного палива, зокрема послуг конверсії і збагачення урану

Час та гроші. Це все що потрібно, аби скоротити уранову залежність від росії – експертка RUSI

Уран і паливо