Ядерні санкції проти росії вимагають від США дуже швидких і конкретних дій

17.03.2023
Фото: Centrus

 США мають недоліки майже в усіх аспектах ядерного паливного циклу, і це "має змінитися, і це має змінитися швидко", якщо країна хоче покласти край залежності від російського палива для своїх реакторів. Про це, як пише у статті на сайті NucNet "США "недопрацьовує" майже в усіх аспектах ядерного паливного циклу і "повинні покласти край залежності" від росії" Девід Делтон, заявили в Комітеті Сенату з питань енергетики та природних ресурсів. Пропонуємо вашій увазі зроблений за дозволу редакції NucNet переклад цієї статті, яка, на наш погляд, дуже важлива для розуміння, чому вимога негайних санкцій проти ядерної галузі росії наразі безперспективна. Слід також нагадати, що критична залежність CША від росії у поставках урану на різних рівнях американської влади обговорюється з 2014 року. Але, як бачимо, зроблено за цей час не дуже багато.

Голова комітету, демократ від штату Західна Вірджинія Джо Манчін у своєму вступному слові на слуханнях з питань ядерного паливного циклу заявив, що незалежно від того, чи йдеться про видобуток, переробку, конверсію, збагачення, виробництво ядерного палива, виробництво електроенергії або зберігання і захоронення ядерних відходів, попереду ще багато роботи, починаючи з конверсії і збагачення.
"Простіше кажучи, росія домінує на світовому ринку, представляючи майже половину міжнародних потужностей для обох процесів", - сказав він.
Член Комітету Джон Баррассо, республіканець, який представляє штат Вайомінг, також зосередився на росії у своєму вступному слові. Він сказав: "Вона хоче підірвати американську ядерну промисловість, і за деякими показниками їй це вдається.
"Десятиліттями Росія несправедливо демпінгувала уран на нашому ринку. Вона підірвала американських виробників ядерного палива, витіснивши наші компанії з бізнесу. Американське виробництво урану зараз знаходиться на рівні, якого не бачили - як низького - з 1940-х років".
Комітет опитав трьох експертів – помічницю секретаря з питань ядерної енергетики Міністерства енергетики Кетрін Хафф, директора Національної лабораторії Айдахо  Джона Вагнера і президента і головного виконавчого директора Constellation Energy Джозефа Домінгеса. Слід зазначити, що  Constellation, раніше Exelon Generation, є власником і оператором найбільшого в Америці парку комерційних ядерних реакторів. Компанія володіє і експлуатує 21 ядерний реактор, а також має частку участі в проектах "Салем-1" і "Салем-2".
Кетрін Хафф повідомила комітету, що росія, найбільший у світі збагачувач урану, наразі постачає значну частину ланцюга постачання ядерного палива до США та їхніх міжнародних союзників і партнерів. Зокрема, послуги з конверсії та збагачення з надійних джерел є недостатніми для заміни поточного імпорту США з росії.
"Без розширення потужностей внутрішнього і міжнародного паливного циклу союзників і партнерів Сполучені Штати не можуть надійно забезпечити достатню кількість високопробного низькозбагаченого (HALEU) або високозбагаченого урану, щоб задовольнити потреби сучасного парку енергетичних реакторів, передових реакторів, дослідницьких реакторів і установок з виробництва медичних ізотопів, - зазначила пані Хафф. - Ця стратегічна вразливість є нестійкою".
За їїо словами, що Міністерство енергетики розробляє "стратегію придбання" для HALEU. Інвестиції, передбачені нещодавнім Законом про зниження інфляції для HALEU, дозволяють Міністерству енергетики почати допомагати приватному сектору створювати комерційне виробництво і ланцюжок його поставок у США на довгострокову перспективу. Це почне зменшувати залежність США від росії у постачанні різних уранових продуктів, включаючи як низькозбагачений, так і високозбагачений уран, необхідний для підтримки існуючого парку і майбутніх перспективних реакторів.
Хафф нагадала, що Міністерство енергетики створило консорціум HALEU, до якого входять понад 50 членів з різних галузей ядерної промисловості. Крім того, Міністерство енергетики США уклало контракт на продовження демонстрації американської технології виробництва Haleu і виробництво щонайменше 900 кг HALEU у формі гексафториду урану.
"Ми розуміємо, що проект йде за графіком, аби досягти проміжного етапу завершення демонстрації і початку додаткового виробництва в кінці цього календарного року", - сказала пані Хафф.
Міністерство енергетики США заявило, що внутрішній потенціал для забезпечення  ураном як з власних, так і з комерційних джерел є дуже обмеженим. Це є значною перешкодою для розробки і розгортання сучасних реакторів і збільшує ризик приватних інвестицій у розвиток гарантованих поставок HALEU або на підтримку інфраструктури, необхідної для його виробництва.
Згідно з інформацією, зібраною компанією Urenco Group, яка постачає уран для атомних електростанцій у 15 країнах, включаючи США, єдиний американський конверсійний завод простоював у 2017 році. На внутрішньому ринку працює лише одне збагачувальне підприємство, здатне забезпечити близько третини нинішнього парку реакторів.
"Відсутність вітчизняних потужностей паливного циклу вже негативно впливає на зусилля з розгортання наступного покоління технологій, необхідних для розширення можливостей нашого комерційного парку виробляти безвуглецеву електроенергію в режимі 24/7 більше 92% часу - більш надійно, ніж будь-яке інше джерело генерації", - сказав  Джон Вагнер.
Він нагадав, що TerraPower Білла Гейтса нещодавно продовжила графік роботи свого натрієвого реактора у Вайомінгу через занепокоєння щодо доступності палива. TerraPower заявила, що росія є єдиним комерційним джерелом палива HALEU, необхідного для атомної електростанції "Натрій", але його постачання звідти більше не є можливим.
TerraPower доведеться чекати, поки американський ланцюжок поставок налагодиться, а шанси, що це може статися до запланованого компанією терміну розгортання – 2028 року, виглядають невеликими.
Джон Вагнер зазначив, що "погіршення відносин між США і росією" призвело до посилення тиску, в тому числі з боку членів Конгресу, які закликають до припинення імпорту урану з росії, але це "вимагатиме визначення шляху для експлуатації наших існуючих і майбутніх реакторів без російського імпорту урану і допоміжних послуг зі збагачення урану".
У короткостроковій перспективі, за його словами, скорочення поставок, природно, призводить до зростання витрат. Враховуючи і без того неналежний фінансовий стан багатьох американських атомних електростанцій, це може призвести до ще більш передчасного закриття реакторів.
Своєю чергою Джозеф Домінгес з Constellation Energy повідомив комітету, що, США стоять на порозі кризи на ринках конверсії і збагачення урану, і "критично важливо, щоб ми зміцнили наші можливості для подолання глобального домінування росії в цих галузях".
Він сказав: "У нас немає часу чекати: у світі ядерного палива 2028 рік - це вже завтра".
Домінгес заявив, що Конгрес повинен санкціонувати і профінансувати інвестиції в розмірі $3,5 млрд в рамках державно-приватного партнерства з постачальниками послуг з конверсії і збагачення.
"Важливо, щоб ми мали як різноманітність поставок, так і різноманітність постачальників", - сказав він.
Він закликав Міністерство енергетики США прискорити розгортання нових технологій збагачення урану, використовуючи кошти, які раніше були виділені на виробництво HALEU. За його словами, Міністерство енергетики вже виділило один контракт на виробництво HALEU і має профінансувати додатковий проект, який використовує технологію лазерного збагачення, що також може бути використана для виробництва низькозбагаченого урану для парку існуючих реакторів.
Джерело: NucNet

Уран і паливо