П'ять країн з G7 домовилися, як вони витискатимуть росію зі світового ядерного ринку. Почали з ядерного палива, зокрема послуг конверсії і збагачення урану

17.04.2023
Фото: REUTERS
Велика Британія, США, Канада, Японія і Франція утворили альянс, спрямований на витіснення росії з міжнародного ринку ядерної енергетики. Угоди досягли в японському Саппоро в рамках ядерного енергетичного форуму країн G7, і оголосили сьогодні, 17 квітня.
У заяві Департаменту енергетичної безпеки Великої Британії та організації "Net Zero" йдеться, що Угоду планують використати як основу для повного витіснення росії з ринку ядерного палива, причому – якнайшвидше. Йдеться про стабільне постачання палива для потреб сьогодення і гарантії  безпечної і надійної розробки і розгортання виробництва палива для перспективних реакторів, що плануватимуться до будівництва. Мета такого кроку – перекрити путіну ще одне джерело фінансування його вторгнення в Україну.
У заяві, зокрема, зазначено, що під час зустрічі учасники угоди визначили потенційні напрямки співпраці у сфері ядерного палива для підтримки стабільного постачання палива для діючих реакторних парків.
У спільній заяві п'ять країн зазначили, що неспровокована і невиправдана війна росії проти України та зростаючий вплив кліматичних змін докорінно змінили глобальний енергетичний ландшафт і прискорили необхідність співпраці між союзниками-однодумцями.
П'ять країн домовилися, що будуть використовувати відповідні ресурси і можливості цивільних ядерних енергетичних секторів кожної з держав, щоб підірвати російський контроль над ланцюжками поставок.
Вони співпрацюватимуть над можливостями видобутку, конверсії, збагачення і виробництва урану. Співпраця створить "рівні умови для більш ефективної конкуренції з хижацькими постачальниками".
Ця угода підтримає стабільне постачання палива для сьогоднішніх потреб і гарантуватиме безпечну та надійну розробку і використання палива для удосконалених реакторів у майбутньому.
"Велика Британія була в самому центрі глобальних зусиль, спрямованих на підтримку України, перемогу над путіним і гарантування того, що ні він, ні будь-хто інший, подібно до нього, більше ніколи не зможе думати, що може тримати світ у полоні своїх енергоресурсів", – заявив британський міністр енергетичної безпеки Грант Шаппс. "Це наступний життєво важливий крок – об'єднатися з іншими країнами, щоб показати путіну, що Росія більше не бажана, і зміцнити нашу глобальну енергетичну безпеку, використовуючи надійні міжнародні поставки ядерного палива з безпечних, надійних джерел", додав він
Нагадаємо, у березні в Комітеті Сенату з питань енергетики та природних ресурсів США заявили, що Сполучені Штати мають недоліки майже в усіх аспектах ядерного паливного циклу, і це "має змінитися, і це має змінитися швидко", якщо країна хоче покласти край залежності від російського складової у ядерному паливі для своїх реакторів. На слуханнях у Сенаті було констатовано, що "росія домінує на світовому ринку, представляючи майже половину міжнародних потужностей для конверсії та збагачення урану".
Крім того, у публікації наукової співробітниці Британського Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) Дар'ї Долзікової минулого тижня йшлося: "Диверсифікація від російських поставок – чи то ядерних паливних збірок, чи то послуг з конверсії, чи то збагаченого урану – технічно можлива, але потребуватиме часу і ресурсів. Пропозиції щодо негайного припинення всіх російських ядерних поставок, швидше за все, будуть непрактичними". Замість цього, на думку експертки RUSI, західні країни повинні якнайшвидше запровадити політику, яка зробить російські ядерні поставки менш привабливими і забезпечить західну ядерну промисловість впевненістю і підтримкою, необхідною для створення надійного економічного обґрунтування для розширення діяльності з конверсії, збагачення, виробництва палива і експорту реакторів.
Читати по темі:

Час та гроші. Це все що потрібно, аби скоротити уранову залежність від росії – експертка RUSI 

Уран і паливо