CША розглядають реформи для ядерної галузі, щоб протистояти агресивній конкуренції з боку росії та Китаю

21.07.2023
Фото: NEI

 Прискорення розгортання інноваційних реакторних технологій США є "імперативом національної безпеки", адже необхідно, щоб США залишалися лідером у ядерній галузі. Про це заявила очільниця вашингтонського Інституту ядерної енергії (NEI) Марія Корснік, виступаючи перед підкомітетом Палати представників з питань енергетики, клімату та безпеки мереж.

Щоб відродити свою ядерну промисловість і протистояти агресивній конкуренції з боку росії та Китаю, США повинні модернізувати регуляторні процеси, налагодити безпечне внутрішнє постачання палива, подолати проблеми з фінансуванням і підтримати ядерний експорт, цитує президентку NEI Марію Корснік у своїй статті на NucNet Джон Адкінс.
Вона зазначила, що вкрай важливо, щоб США залишалися лідером в ядерній галузі, незважаючи на зростаючу конкуренцію з боку російських і китайських фірм, яким допомагає їхня державна власність. Такий централізований політичний контроль і скоординоване офіційне спонсорство призводить до ринкової переваги російських і китайських компаній, оскільки вони фактично отримують підтримку як продовження державної влади.
Але для того, щоб американські ядерні енергетичні компанії досягли успіху на міжнародному рівні, вони повинні спочатку завоювати довіру, домінуючи на власному внутрішньому ринку, що вимагає допомоги уряду, сказала пані Корснік.
Вона повідомила, що для створення більш сприятливих умов для американських компаній необхідні реформи у шести ключових сферах:
  1. Модернізація процесів Комісії ядерного регулювання. Необхідні більш впорядковані процедури нагляду, включаючи перехід до найбільш важливих питань безпеки в галузі та відхід від другорядних операційних аспектів.
  2. Налагодити безпечне, надійне внутрішнє постачання палива. Комерційна промисловість США прагне поступово відмовитися від імпорту російського палива, але федеральна підтримка має важливе значення для налагодження безпечного, конкурентоспроможного постачання послуг з переробки та збагачення в США.
  3. Подолати фінансові перешкоди для розвитку вітчизняних заводів. Федеральні податкові пільги змінюють правила гри для існуючих АЕС і розгортання нових. Додаткова федеральна підтримка необхідна для значного прискорення розгортання вітчизняних АЕС.
  4. Підтримка американських компаній на світовому ядерному ринку. США повинні зробити просування американських компаній у сфері ядерної енергетики за кордоном частиною зовнішньої політики та глобальної економічної стратегії. Пані Корснік закликала до впорядкування "громіздкого" процесу Частини 810, яка регулює види ядерних технологій, що можуть бути експортовані за кордон.
  5. Поновити дію закону Прайса-Андерсона, який створює правову основу для відповідальності, що необхідна для розвитку галузі. Він регулює питання, пов'язані з відповідальністю для всіх невійськових ядерних об'єктів, побудованих у США до 2026 року. Вперше закон був прийнятий у 1957 році і відтоді кілька разів поновлювався.
  6. Переглянути підхід до поводження з відпрацьованим паливом. Необхідні дії на федеральному рівні, спрямовані на уніфікацію стратегій і практик щодо зберігання палива та досліджень у сфері його переробки.
"Це унікальний і сприятливий час, щоб зосередитися на ядерній енергетиці, - резюмувала пані Корснік. - Прогнозується, що попит на ядерну енергію в США і в усьому світі буде стрімко зростати, і галузь готова відігравати ключову роль у досягненні цілей енергетичної безпеки країни і скорочення викидів вуглецю завдяки довгостроковій експлуатації існуючого парку великих легководних реакторів і розгортанню нових, більш досконалих АЕС".
Джерело: NucNet

АЕС