Україна знов пропонує санкції проти Росатома. Цього разу – поетапні

03.08.2023

 Україна пропонує запроваджувати санкції проти атомної галузі рф, зокрема проти російської державної корпорації Росатом, в кілька етапів. Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль на конференції послів України.

За словами прем'єра, на першому етапі можна було б запровадити персональні санкції проти менеджменту Росатому. А на другому етапі Київ пропонує часткові обмеження на постачання ядерного палива та технологій із РФ (за квотним принципом).
"Наприклад, ввести квоту 50% до 2025 року. І далі з 2025-го чи 2026-го запровадити 100% санкції на постачання російських ядерних технологій, російського ядерного палива", – зазначив Шмигаль.
На думку прем’єра, такий поетапний підхід на Заході сприйматимуть "набагато легше".
Шмигаль назвав санкційні обмеження "не менше важливим інструментом, ніж зброя".
Водночас прем’єр звернув увагу, що агресор адаптується до санкцій і знаходить шляхи постачання високотехнологічних деталей для виготовлення зброї.
Зокрема, в уламках збитих ракет та дронів останнім часом знаходили елементи, виготовлені в майже 50 країнах, зокрема й Великої сімки.
Як відомо, Україна протягом тривалого часу закликає запровадити санкції проти Росатому та ядерної галузі рф. Її підтримує і низка союзників, зокрема Литва та Польща. "Я не втомлююся повторювати, що "Росатом" має бути покараний, оскільки непримустимо, як вони діють, як погрожують усій Європі, зокрема у контексті Запорізької АЕС. Вони також відповідають за численні порушення стандартів безпеки на АЕС в м Островець. Це причини, через які має бути запроваджено санкції також і проти членів правління "Росатому", - заявляв раніше президент Литви Гітанас Науседа.
Тим часом країни, які залежать від російського збагаченого урану, зокрема США, вживають заходи для знищення цієї залежності. Але відбувається це дуже повільно.
Читайте по темі:

Компанії