Ухвалено Сенатом США. Дві поправки, які виведуть Сполучені Штати в лідери з ядерних технологій і знищать залежність від росії

02.08.2023

Сенат США ухвалив два ядерні законопроєкти, які допоможуть позиціонувати країну як міжнародного лідера та протидіяти росії. Про це пише Девід Делтон у статті на сайті NucNet. Він зазначає, що прогресивні зміни зміцнять наявний реакторний парк та прискорять розгортання сучасних реакторів. 

Перша поправка

У четвер, 27 липня Сенат ухвалив Закон про асигнування на потреби національної оборони на 2024 фінансовий рік (NDAA), а разом з ним поправку "Про прискорення розгортання універсальних, передових ядерних технологій для чистої енергії" (ADVANCE).
Як повідомляє Американське ядерне товариство (ANS), представлений 30 березня сенаторським тріо у складі Шеллі Мур Капіто (республіканець, штат Вашингтон), Тома Карпера (демократ, штат Делавер) і Шелдона Вайтхауса (демократ, штат Нью-Джерсі), ADVANCE був схвалений Комітетом з питань довкілля та громадських робіт у травні двопартійним голосуванням 16-ма голосами "за" і став частиною щорічного обов'язкового до ухвалення Закону про бюджет США на початку липня.
14 липня Палата представників з невеликою перевагою (219 "за", 210 "проти") ухвалила власну версію NDAA, що містить кілька суперечливих поправок, які проштовхували консерватори від Республіканської партії. Тепер перед обома палатами стоїть завдання узгодити ці два законопроєкти і виробити компромісну версію, яку можна буде відправити на стіл президенту Байдену.
На думку його прихильників, ADVANCE зробить наступне:
1.       Сприятиме американському ядерному лідерству, надавши NRC повноваження лідирувати на міжнародних форумах з розробки нормативних документів для перспективних реакторів.
2.       Створить умови для розвитку і впровадження нових ядерних технологій шляхом: зменшення регуляторних витрат для компаній, що прагнуть отримати на них ліцензію; створення премії для заохочення успішного розгортання реакторних технологій наступного покоління; вимог до NRC розробити шлях для забезпечення своєчасного ліцензування ядерних об'єктів на майданчиках "браунфілд" (знятих з експлуатації).
3.       Збереже існуючу ядерну енергетику шляхом модернізації застарілих правил, що обмежують міжнародні інвестиції; продовження давно встановленої політики відшкодування збитків, необхідної для продовження експлуатації сьогоднішніх реакторів і забезпечення впевненості в капітальних інвестиціях у будівництво нових реакторів.
4.       Зміцнить американський ядерний паливний цикл та інфраструктуру ланцюга постачання шляхом: спрямування зусиль NRC на реалізацію ініціативи з підвищення готовності до кваліфікації і ліцензування новітніх видів ядерного палива; визначення сучасних технологій виробництва, які дозволять будувати реактори краще, швидше, дешевше і розумніше.
5.       Підвищить ефективність NRC шляхом: надання голові агентства інструментів для найму і утримання висококваліфікованого персоналу і винятково висококваліфікованих осіб для безпечного розгляду і затвердження ліцензій на будівництво реакторів підвищеної потужності; вимог до NRC періодично переглядати і оцінювати показники ефективності і графіки проміжних етапів, щоб гарантувати, що ліцензування може бути завершене за ефективним графіком.
Сенатор-республіканець від штату Західна Вірджинія Шеллі Мур Капіто заявила, що поправка робить процес ліцензування ядерної енергетики більш доступним, передбачуваним і ефективним. Вона також створює можливості для перепрофілювання колишніх промислових майданчиків під ядерні реактори в майбутньому і надає Комісії ядерного регулювання (NRC) ресурси, необхідні для виконання її місії.
Як пише Девід Далтон, Сенат також проголосував за схвалення другої ядерної поправки до NDAA, яка посилить внутрішнє виробництво ядерного палива і гарантує, що перебої в постачанні урану не вплинуть на розробку перспективних реакторів або експлуатацію існуючого парку енергетичних реакторів США.
Поправка №999 наказує Міністерству енергетики визначити пріоритетними заходи щодо збільшення внутрішнього виробництва низькозбагаченого урану для існуючих реакторів і прискорити зусилля, спрямовані на забезпечення доступності високочистого низькозбагаченого урану (Haleu) для перспективних реакторів.
Сенатор-республіканець від штату Вайомінг Джон Баррассо, який представив поправку, заявив, що росія витіснила з бізнесу американських постачальників ядерного палива.
Він сказав: "росія зараз постачає 24% нашого імпорту збагаченого урану. росія – наш третій за величиною постачальник. Ми витрачаємо майже 1 мільярд доларів щороку на російський уран. росія використовує ці доходи для фінансування свого вторгнення в Україну".

Нове будівництво