Інститут ядерних досліджень модернізує зразки-свідки під використання палива Westinghouse на РАЕС

19.07.2023
Інститут ядерних досліджень модернізує штатний 5-й комплект зразків-свідків корпусу реактора енергоблока № 3 Рівненської АЕС. Робота передбачена Програмою зрадків-свідків та дає можливість здійснювати контроль за станом металу корпусу реактора у період довготривалої експлуатації.
У рамках відповідної Програми для енергоблока №3 5-й комплект зразків-свідків має бути вивантажений у поточному році після завершення 32-ї паливної кампанії. Протягом року після вивантаження ІЯД НАНУ виконає необхідні дослідження та модернізує комплект, після чого його буде завантажено на доопромінення перед початком 34-ї паливної кампанії, коли в активній зоні реактора працюватиме паливо виробництва Westinghouse. Виходячи з того, що при використанні палива ТВЗ -WR густина потоку нейтронів на зразках-свідках очікується вдвічі нижче, комплект контейнерних збірок зі зразками-свідками буде модернізований.
Нагадаємо, Інститут ядерних досліджень став одним 5 закладів Національної академії наук України, що увійшли до світового рейтингу найкращих освітніх і наукових установ 2022-2023 років Global 2000. Причому три з них працюють, у тому числі, і над завданнями атомної енергетики.
Читайте також:

Інститут ядерних досліджень здійснить моніторинг радіаційного навантаження для РАЕС 

АЕС