Інститут ядерних досліджень здійснить моніторинг радіаційного навантаження для РАЕС

26.01.2023
Фото: Рівненська АЕС
Інститут ядерних досліджень Національної академії наук України проведе моніторинг радіаційного навантаження корпусів реакторів усіх енергоблоків Рівненської АЕС до 2024 року.
Відповідний договір з Науково-технічним центром НАЕК "Енергоатом" оприлюднено сьогодні в системі Prozorro.
У рамках моніторингу буде визначено поточне (з 2022 по 2024 рік) та накопичене за весь період експлуатації радіаційне навантаження корпусів реакторів енергоблоків РАЕС.
Відповідна методика розроблена та затверджена ІЯД у 2022 році для реакторів ВВЕР-440, і у 2020 році для реакторів ВВЕР-1000.
Умови опромінення визначатимуться на рівні максимального радіаційного навантаження та на рівнях швів №№3 та 4, що розташовані навпроти активної зони. Розрахунки переносу нейтронів будуть виконані методом Монте-Карло. Обґрунтування достовірності результатів розрахункового визначення радіаційного навантаження корпусів реакторів буде здійснено на основі експериментальних даних через встановлені нейтронно-активаційних детекторів біля зовнішньої поверхні корпусів, - йдеться у технічній специфікації до договору.
Вартість робіт – 2 млн грн. Аналогічний договір НТЦ НАЕК "Енергоатом" замовив у ІЯД для Південноукраїнської АЕС за 1,2 млн грн.
Читайте також:

Інститут ядерних досліджень НАНУ дослідить другий комплект зразків-свідків реактора №2 Хмельницької АЕС до листопада наступного року 

АЕС