ЄС розглядає можливість атомної водневої когенерації. Україну у проєкті NPHyСo представляє ES Group

11.04.2023
Фото: колаж створено за допомогою сервісу Canva

 Українсько-чеська група компаній ES Group стала партнером у дослідницькому проєкті Nuclear Powered Hydrogen Cogeneration (NPHyСo), який присвячений атомній водневій когенерації та фінансується програмою Євросоюзу. Про це ES Group повідомила на своєму сайті минулого тижня.

В рамках NPHyCo планується оцінити доцільність виробництва водню, використовуючи існуючу атомну електростанцію, та обрахувати додану вартість такого проєкту. При цьому розглядатимуться потенційні місця, де може бути реалізований пілотний проєкт.
Мета проєкту – дослідити можливості виробництва із використанням АЕС низьковуглецевого водню, щоб забезпечити за доступною ціною його достатню кількість для таких секторів, які важко піддаються декарбонізації.
Лідером проєкту є німецький підрозділ компанії Framatome. У проєкті також беруть участь брюссельська асоціація NuclearEurope (колишній Foratom), італійські компанії з групи Ansaldo, французька Комісія з альтернативних джерел енергії та атомної енергії (CEA), чеський Дослідницький центр Ржеж (входить до складу групи ÚJV Řež) та інші європейські компанії і організації.
ES Group є лідером одного з 6 напрямків – "Підготовка дорожньої карти впровадження". Мета цього напрямку – на практиці застосувати результати і знання, отримані в інших напрямках, шляхом оцінки та планування впровадження атомної водневої когенерації в Європі та Україні для пілотного енергоблоку.
Компанія розповідає, що для цього треба узгодити вимоги до водневих станцій та АЕС, які були розроблені і зібрані під час робіт за іншими напрямками, з ситуацією і умовами, що існують для розміщення АЕС в Європі та Україні. За інформацією ES Group, для пілотного енергоблока будуть враховані наявність та стан необхідної інфраструктури і ресурсів на місці виробництва водню. Крім того, буде зібрана та проаналізована нормативна та експлуатаційна документація АЕС, щоб з’ясувати можливості виробництва на майданчику АЕС іншої продукції, окрім електроенергії, та оцінити технічну реалізацію проєкту, у тому числі шляхом вибору оптимальної схеми передачі електроенергії водневої станції.
Нагадаємо, наприкінці березня ЄС погодив роль ядерної енергетики у планах досягнення нульового рівня викидів до 2050 року. Угода передбачає зарахування "зеленого" водню – виробленого за допомогою електроенергії з атомних електростанцій, як частину окремих цілей нульових викидів. Електроенергія з АЕС в якості "зеленої", як розглядалося раніше, не враховується.
Крім того, у листопаді стало відомо, що США планують реалізувати перший у світі пілотний проєкт виробництва чистого водню та аміаку в Україні. Цей проєкт передбачає будівництво малого модульного реактора за технологією NuScale - VOYGR™. 
Читайте також:

Нове будівництво