ЄС обмежує роль ядерної енергетики у скороченні викидів парникових газів виробництвом зеленого водню

31.03.2023
Фото: Колаж створено за допомогою сервісу Canva
ЄС досяг компромісу щодо нових цілей для відновлюваної енергетики, а також погодив роль ядерної енергетики у планах досягнення нульового рівня викидів до 2050 року. Про це пише Девід Делтон у публікації "Блок погоджується на обмежену роль ядерної енергетики у досягненні амбітної мети нульових викидів" для інформаційної мережі NucNet.
За його інформацією, роль ядерної енергетики стала головним питанням фінального раунду переговорів. Зусилля, спрямовані на те, щоб домогтися визнання ядерної енергетики, яка, на її думку, майже не поступається вітровій і сонячній енергії, очолила Франція, яка домоглася поступок щодо включення АЕС у джерела з виробництва низьковуглецевого водню для промисловості.
Франція наполягала на тому, щоб ядерна енергетика була включена до зусиль країн, спрямованих на досягнення цілі "нульових" викидів парникових газів. Але наприкінці переговорів країни погодилися на більш обмежену поступку, зарахувавши ядерну енергетику до цільових показників для промисловості.
Таким чином, Угода тепер передбачає зарахування "зеленого" водню – виробленого за допомогою електроенергії з атомних електростанцій, як частину окремих цілей нульових викидів.
Європейська комісія заявила, що цей документ наближає ЄС на крок до завершення розробки законодавства "Fit for 55", необхідного для реалізації Європейського зеленого курсу і цілей REPowerEU. Угода ще має бути офіційно ратифікована обома сторонами.
Учасники переговорів від країн-членів ЄС та Європейського парламенту погодилися збільшити загальну обов'язкову цільову частку відновлюваної енергії, що споживається в ЄС, до 42,5% до 2030 року, порівняно з 32%. Вони також встановили "індикативну" мету досягти 45% до кінця десятиліття.
Міністр енергетики Франції Аньєс Панньє-Рунахер заявила, що ця угода є "важливим кроком вперед" в плані надання ядерній енергетиці певного визнання при розробці цілей зі скорочення викидів.
"Йдеться про визнання того, що розвиток відновлюваної енергетики в Європі спрямований на відмову від викопного палива і не повинен призвести до заміни ядерних реакторів на ВДЕ", - сказала вона журналістам.

Пані міністр також додала, що зусилля Франції спрямовані на те, щоб дати "голос в Європі всім державам-членам, які вважають, що ядерна енергетика допоможе залишити викопне паливо позаду". 

Нове будівництво