Росатомівські окупанти призначили т.в.о. головного інженера Чернічука фейковим гендиректором Запорізької АЕС

30.11.2022
"Росенергоатом" призначив фейковим гендиректором Запорізької АЕС – головного інженера ЗАЕС Юрія Чернічука. Про це повідомили енергодарські телеграмканали та російські ЗМІ. НАЕК "Енергоатом" ситуацію не коментує.
Російський "Інтерфакс" цитує радника генерального директора концерну "Росенергоатом" Рената Карчаа, який повідомив, що керівні посади в управлінні ЗАЕС займають представники колишнього колективу, які уклали "контракт". За інформацією працівників ЗАЕС, Чернічук підписав контракт з російськими окупантами місяць тому.
Раніше президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в інтервʼю ЗМІ повідомляв, що компанія припиняє трудові договори з тими працівниками Запорізької АЕС, які підписали контракти з фейковим АТ "Експлуатаційна організація "Запорізька АЕС", що створив "Росенергоатом".
Нагадаємо, що Юрія Чернічука призначено т.в.о. головного інженера у лютому 2022 року, за тиждень до повномасштабного вторгнення рф, одночасно з призначенням тодішнього головного інженера ЗАЕС Ігоря Мурашова т.в.о. генерального директора ЗАЕС.
Читайте по темі:
Юрій Чернічук закінчив Одеський державний політехнічний інститут за спеціальністю «Атомні електростанції та установки». Після закінчення навчання у 1995 році був прийнятий на посаду оператора реакторного відділення експлуатаційного підрозділу Запорізької АЕС. Пройшов усі щаблі оперативного керування в експлуатаційному підрозділі від оператора реакторного відділення до начальника зміни енергоблока.
З лютого 2017 року працював на посаді головного фахівця з енергоблоків - начальника енергоблока Запорізької АЕС. З березня 2020 року обіймав посаду заступника головного інженера з модернізації та управління ресурсом.
Станом на 14:30 коментарів "Енергоатома", президент якого Петро Котін тимчасово обіймає посаду генерального директора ЗАЕС, немає. Невідомо також, хто буде відтепер головним інженером ЗАЕС.  Ця посада в умовах окупації станції російськими військами та постійних російських обстрілів майданчику ЗАЕС критично важлива і вимагає високого професіоналізму.
Нагадаємо, "Енергоатом" неодноразово наполегливо закликав персонал ЗАЕС не укладати контракти з російськими окупантами та попереджав, що ці люди підпадуть під статтю про колабораціонізм. Натомість гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Ґроссі вказував з цього приводу на тиск на персонал станції від обох сторін, що порушує один із 7 критеріїв безпеки на АЕС.
"Український персонал виконує свої життєво важливі завдання під постійним тиском. Це може негативно вплинути на ядерну безпеку та фізичний захист і збільшити ризик ядерної аварії, і це має припинитися. Ситуацію погіршує те, що тепер вони також стикаються з суперечливими інструкціями щодо того, як керувати АЕС", – зазначав з цього приводу Ґроссі. Він також наголошував, що персонал ЗАЕС піддається неприйнятному тиску, виконуючи свої найважливіші робочі завдання у дедалі складніших умовах із потенційно серйозними наслідками для ядерної безпеки: "Це особливо небезпечний момент для безпеки і захисту ЗАЕС. Персонал ЗАЕС змушений прийняти надзвичайно важке рішення для себе та своїх близьких. Величезний тиск, з яким вони стикаються, має припинитися".
Читайте по темі:

Президент Зеленський зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Ґроссі. Деталі зустрічі від обох учасників 

Компанії