МАГАТЕ стурбовано тиском на персонал ЗАЕС та готується до місій на всі інші українські АЕС

15.11.2022
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) найближчими тижнями відправить місії з ядерної безпеки на три діючі атомні електростанції в Україні, а також до Зони відчуження. Про це у понеділок заявив генеральний директор Рафаель Маріанно Ґроссі у черговому зведенні щодо ситуації в Україні.
За запитом українського уряду МАГАТЕ готується до направлення груп експертів Агентства з ядерної безпеки на Південноукраїнську, Хмельницьку та Рівненську атомні електростанції. МАГАТЕ також відправить третю за час активної фази війни експертну місію до Чорнобиля. МАГАТЕ вже має групу експертів, яка постійно присутня на найбільшому такому об’єкті країни – Запорізькій АЕС.
Спочатку кожна місія триватиме близько тижня, сказав генеральний директор Ґроссі, додавши, що за потребою можуть відбутися наступні місії.
Як відомо, вчора, виступаючи на Саміті G20 президент України Володимир Зеленський зазначив, що радіаційна безпека в Україні має бути відновлена. "МАГАТЕ вже надала відповідні рекомендації, підтверджуючи усі ті ризики, про які ми неодноразово говорили. Тож, росія повинна негайно вивести з території Запорізької АЕС усіх своїх бойовиків. Станція має бути негайно передана під контроль МАГАТЕ і українського персоналу. Має бути негайно відновлене нормальне підключення станції до енергомережі, щоб ніщо не загрожувало стабільності реакторів". Президент також додав, що Україна запропонувала направити місії МАГАТЕ на всі українські атомні станції, включаючи ЧАЕС, яка зупинена і законсервована. "Такі місії можуть верифікувати, що дійсно припинена будь-яка ворожа активність проти українських атомних об’єктів", - наголосив він.
"​Чи довго реалізовувати це? росія може вже завтра розпочати демілітаризацію Запорізької АЕС, якщо дійсно готова відновити порушену нею радіаційну безпеку", - йшлося у виступі Володимира Зеленського.
"Від початку війни в Україні МАГАТЕ робило все можливе, щоб запобігти ядерній аварії з потенційно серйозними наслідками для здоров’я населення та навколишнього середовища. Ми поставили обладнання для ядерної безпеки та безпеки, провели неупереджену оцінку ситуації та надали технічну експертизу та поради. Ми виконуємо цю важливу роботу в тісній співпраці з українською владою та на її прохання", — сказав Ґроссі.
"Одразу після того, як я отримав цей останній запит від України, ми розробили конкретні пропозиції та почали готувати технічні та логістичні деталі, і тепер ми готові незабаром розгорнути ці нові місії. У той час як світ зосереджений на нестабільній ситуації з ядерною безпекою та безпекою на Запорізькій атомній електростанції, ми не повинні забувати про інші ядерні об’єкти, розташовані в країні, яка перебуває у стані війни", – додав гендиректор МАГАТЕ.
За інформацією Агентства на ЗАЕС шість реакторів продовжують отримувати зовнішню електроенергію, необхідну їм для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки та безпеки, від однієї зовнішньої лінії електропередач напругою 750 кіловольт (кВ), що залишилася в роботі. Останнім часом у цьому районі було відносно спокійно, зменшилися обстріли на місці та в промисловій зоні поблизу міста Енергодар.
"Однак наш досвід показує, що це може змінитися в будь-який момент і раптово прийняти новий небезпечний поворот. Зараз не час розслаблятися. Я продовжую мої рішучі зусилля для якнайшвидшого узгодження та впровадження зони захисту ядерної безпеки та безпеки навколо станції. Це залишається терміново необхідним", – сказав Ґроссі.
Чотири реактори електростанції залишаються в режимі холодного зупину, тоді як два інших знаходяться в режимі гарячого зупину, щоб забезпечити паром станцію, а також опаленням мешканців Енергодара.
У зведенні йдеться, що минулого тижня український експлуатаційний персонал запропонував запустити реактор енергоблока №6 на низькій потужності, щоб забезпечити більше пари, але при цьому не виробляти електроенергію. Згодом український регулятор схвалив запит. "Однак російська експлуатуюча організація не надала дозвіл через ненадійне підключення об’єкта до електромережі, тому цей блок залишається в режимі гарячого зупину", - повідомляє Агентство. З цього приводу генеральний директор Ґроссі висловив стурбованість ситуацією з прийняттям рішень, оскільки вона показала відкриті суперечності щодо ланцюга командування на найбільшій в Європі АЕС.
"Після створення російської державної експлуатаційної організації, що базується в москві, російська федерація оголосила, що взяла під контроль об’єкт, включно з прийняттям важливих операційних рішень, і спрямувала на ЗАЕС більше російського технічного персоналу. Проте персонал української станції продовжує виконувати повсякденну роботу об’єкта ЗАЕС, перебуваючи у високому та невпинному стресі", - наголошується у зведенні МАГАТЕ.
"Український персонал виконує свої життєво важливі завдання під постійним тиском. Це може негативно вплинути на ядерну безпеку та фізичний захист і збільшити ризик ядерної аварії, і це має припинитися. Ситуацію погіршує те, що тепер вони також стикаються з суперечливими інструкціями щодо того, як керувати АЕС", – сказав з цього приводу Ґроссі.
Іншою ознакою цього є те, що російський підрядник проводив модифікації системи фізичного захисту сухого сховища відпрацьованого ядерного палива ЗАЕС, які не були дозволені компетентним українським органом.
Повідомляється, що минулої п’ятниці команда МАГАТЕ відвідала сухе сховище відпрацьованого палива та побачила, що пломби МАГАТЕ під гарантіями на контейнерах із відпрацьованим паливом були на місці, і жодних безпосередніх проблем із гарантіями виявлено не було.

Крім того, у неділю на ЗАЕС прибула колона з 24 вантажівок із міста Запоріжжя з матеріалами та запчастинами, зокрема хімікатами, електрокомпонентами та електрообігрівачами на зиму. 

АЕС