Президент Зеленський зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Ґроссі. Деталі зустрічі від обох учасників

06.10.2022
Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Маріанно Ґроссі.
Глава української держави відзначив важливість звіту місії МАГАТЕ за підсумками відвідання Запорізької АЕС, - йдеться на його сайті.
Президент висловив подяку Рафаелю Ґроссі за допомогу у звільненні генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова, якого викрали російські військові. Він також зазначив, що рішення президента рф про передачу Запорізької АЕС у федеральну власність росії має бути засуджене з боку МАГАТЕ, адже це фактично міжнародне рейдерство.
"Ми дуже чекали на жорстку заяву МАГАТЕ щодо цього. Суспільство дуже чекає на це засудження. У моєму особистому розумінні це – рейдерство", – наголосив Володимир Зеленський.
За його словами, єдиною можливістю гарантувати радіаційну безпеку станції, України та Європи є повна демілітаризація території ЗАЕС. Адже, як наголосив глава держави, там досі перебувають до 500 російських бойовиків.
"Володимир Зеленський також зробив акцент на важливості відновлення роботи Запорізької АЕС, що дасть змогу забезпечити електроенергією не лише українських, а і європейських споживачів", - йдеться на президентському сайті.
Натомість Гендиректор МАГАТЕ наголосив, що рішення президента РФ про передачу Запорізької АЕС у власність росії є порушенням міжнародного права. Щодо всіх питань, пов’язаних зі станцією, МАГАТЕ контактуватиме виключно з Україною, - зазначається у повідомленні.
Своєю чергою Рафаель Ґроссі на сайті МАГАТЕ назвав зустріч з Володимиром Зеленським "позитивною та конструктивною". Він повідомив, що обговорив створення безпекової зони навколо і на ЗАЕС із Володимиром Зеленським та домовився зустрітися із українським президентом після його майбутньої поїздки до рф.
МАГАТЕ також зазначає, що "труднощі для персоналу ЗАЕС посилилися цього тижня: персонал стикається з вимогами підписати новий трудовий договір з російською державною компанією "Росатом", щоб зберегти роботу, тоді як "Енергоатом" закликає їх не робити цього і натомість виконувати його вказівки".
Ґроссі сказав, що персонал ЗАЕС піддається неприйнятному тиску, виконуючи свої найважливіші робочі завдання у дедалі складніших умовах із потенційно серйозними наслідками для ядерної безпеки.
"Це особливо небезпечний момент для безпеки і захисту ЗАЕС. Персонал заводу змушений прийняти надзвичайно важке рішення для себе та своїх близьких. Величезний тиск, з яким вони стикаються, має припинитися", – наголосив він.

"Мужній колектив ЗАЕС заслуговує нашої щирої вдячності та поваги за те, що продовжує виконувати свої життєво важливі завдання в немислимо складних умовах та працює в зоні бойових дій. Необхідні термінові дії, щоб полегшити їхню роботу та життя, а не навпаки", – зазначив генеральний директор МАГАТЕ. За його словами, останні події можуть погіршити ситуацію. 

АЕС