НАНУ вимагає світ ввести санкції проти російської атомної галузі

11.08.2022
Національна академія наук України звернулася до міжнародної спільноти з приводу обстрілів Запорізької АЕС російськими військами.
«5 і 6 серпня цього року російські загарбники вчинили в Україні чергові акти ядерного тероризму – знову обстріляли майданчик окупованої Запорізької атомної електростанції, влучивши ракетами неподалік сухого сховища відпрацьованих ядерних відходів. Персонал станції досі в полоні, російська важка військова техніка розташовується на майданчику ЗАЕС, боєкомплект зберігається біля енергоблоків, а його частина – взагалі всередині машинних залів енергоблоків. Ба більше, росіяни вже відкрито шантажують світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС і готовність її підірвати», - йдеться у заяві, що оприлюднила НАНУ.
За найгірших сценаріїв, заявляють науковці, руйнація ядерного палива у реакторах ЗАЕС призведе до трагедії, подібної до аварій на Чорнобильській АЕС 1986 року та на АЕС «Фукусіма-Даїчі» 2011 року, – зі значним витоком радіоактивних речовин у довкілля. «Нинішня ситуація на Запорізькій атомній електростанції з високою імовірністю може перерости у найбільшу ядерну катастрофу, наслідки якої відчує не лише Україна, а й багато інших країн, – через дії російських військових злочинців, які не гребують жодними методами, забороненими у цивілізованому світі», - наголошує НАНУ.
Науковці також звертають увагу міжнародної спільноти, що за міжнародним законодавством і відповідно до вимог МАГАТЕ атомні електростанції та інші ядерні установки – це об’єкти мирного використання ядерної енергії, які в жодному разі не мають зазнавати військових нападів. Вони нагадують, що обстрілами і захопленням ядерних об’єктів на Чорнобильській і Запорізькій атомних електростанціях, бомбардуванням дослідницької ядерної установки «Джерело нейтронів» у Харкові російська федерація порушила всі можливі принципи ядерної безпеки, наразивши світ на серйозну загрозу радіаційних аварій.
Національна академія наук України повідомила, що рішуче засуджує ці кричущі злочини і закликала міжнародну спільноту визнати військові дії росії щодо ядерних об’єктів України актами ядерного тероризму, обмежити доступ російської федерації до новітніх ядерних технологій, запровадити санкції проти російської атомної галузі. «Слід задіяти всі механізми задля цілковитої демілітаризації Запорізької АЕС – виведення російських військових із цього найбільшого в Європі ядерного об’єкта і всієї прилеглої до нього території, включно з містом Енергодар. Зупинити агресора можна не висловленням глибокого занепокоєння, а лише реальними спільними зусиллями всього цивілізованого світу», - наголошують українські вчені.
 
Читайте також:

Рада CERN розширила та конкретизувала санкції проти рф та рб 

АЕС