Президент НАНУ звернувся до світової наукової спільноти по допомогу у відновленні лабораторій ІПБ АЕС

30.05.2022

 Президент Національної академії наук України, академік Анатолій Загородній від імені Президії Національної академії наук звернувся до світової наукової спільноти із проханням надати фінансову і технічну допомогу для відновлення будівель, лабораторного, офісного та технічного обладнання Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України у Чорнобилі.

У зверненні йдеться, що за час окупації російськими військами Чорнобильської зони було знищено унікальні лабораторії Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, що розташовані у місті Чорнобиль. Пошкоджено дах, вікна, двері та інше майно майже усіх лабораторних і офісних приміщень, а також гуртожитків для науковців. Лабораторні меблі, металеві сейфи зламано. Більшість унікального наукового лабораторного обладнання та вимірювальних приладів розграбовано або знищено. Вкрадено системні блоки, комп’ютерні сервери, оргтехніку, розбито або знищено вимірювальні пристрої. Пограбовано гаражі з автомобільною технікою, яка використовувалась для перевезення науковців на об’єкти досліджень по всій зоні відчуження, а також спеціалізоване обладнання, інструменти та автомобільне паливо.
Очільник НАНУ зазначив, що ІПБ АЕС є єдиною у світі установою, що здійснює наукові дослідження стану паливовмісних матеріалів об’єкту «Укриття», забезпечує науково-технічний супровід робіт з приведення його в екологічно безпечний стан, зняття з експлуатації ядерних енергоблоків, що відпрацювали свій термін, а також поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами на майданчику Чорнобильської АЕС й зони відчуження.
Виконання досліджень здійснювалось завдяки наявності в структурі інституту спеціалізованих лабораторій радіохімічної, спектрометричної, матеріалознавчої, ядерної та радіаційної безпеки, а також радіоекологічної лабораторії. Наразі діяльність роботи цих лабораторії у Чорнобилі призупинено та потребує їхнього відновлення.
Анатолій Загородній повідомив, що з метою відновлення лабораторій ІПБ АЕС створено благодійну організацію «Благодійний фонд «Чорнобильський науковий фонд ядерної безпеки» – Charitable organization «Charity foundation «Chornobyl Nuclear Safety Science Fund».
«Я вірю, що завдяки Вашій небайдужості та активній громадянський позиції, ми зможемо відновити наукові лабораторії Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, і українські науковці зможуть продовжити виконання важливих дослідницьких завдань й отримувати нові знання, які допоможуть перетворити об’єкт «Укриття» на екологічно безпечну систему», - заявив президент Національної академії наук України, звертаючись до світової наукової спільноти, керівників наукових організацій і відповідних наукових фінансових фондів.
Реквізити для благодійних внесків на підтримку Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України за посиланням.

Зняття з експлуатації