Чергова ракета над Південноукраїнською АЕС: необхідні санкції проти «Росатома» та розірвання усіх «ядерних» угод з рф

05.06.2022

 Сьогодні, 5 червня 2022 року, росія вчинила черговий акт ядерного тероризму – о 5.30 ранку російська крилата ракета, схожа на ракету типу «Калібр», пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС.

Про це повідомив НАЕК «Енергоатом» у своєму Telegram-каналі. «Ймовірно, ця ракета була випущена в бік Києва, де сьогодні з ранку пролунали вибухи», - додала компанія.
Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило, що «за попередніми даними рашисти здійснили пуски ракет з літаків Ту-95 з акваторії Каспійського моря».
Енергоатом констатує, що наразі росія продовжує створювати загрози ядерній безпеці українських АЕС та загрожує усьому світу новою ядерною катастрофою. «Рашисти досі не розуміють, що навіть найменший уламок ракети, який може потрапити у працюючий енергоблок, може спричинити ядерну катастрофу та витік радіації», - йдеться у повідомленні.
У свою чергу Антикризовий експертний ядерний центр України нагадав, що з початку гострої фазі війні росії в Україні з 24 лютого 2022 – це четвертий проліт ракет над українськими АЕС: 16 квітня 2022 року над ПАЕС було зафіксовано проліт 2-х ракет, 24 квітня – двох над ХАЕС, 26 квітня, у роковини Чорнобильської катастрофи – однієї над ЗАЕС.
«Ракетні обстріли росії та прокладання маршрутів крилатих ракет над промисловими майданчиками українських АЕС збільшують ризики виникнення ядерних інцидентів. Розрекламована Путіним «висока точність» російської зброї не відповідає дійсності, тому ймовірність падіння російських ракет або їх уламків на ядерні енергоблоки збільшується», - йдеться у заяві Центру.
Експерти переконані, що оскільки МАГАТЕ та ООН, інші міжнародні безпекові організації обмежуються тільки пасивними закликами до росії, на які остання не реагує, єдиний дієвий інструмент зупинити ядерний терор – накласти санкції на держкорпорацію Росатом, підприємства, що входять до її складу, персональні санкції на керівництво Росатома та членів їх сімей. «Необхідно також системно наполягати на перезавантаженні штату МАГАТЕ та відстороненні від керівних посад російських представників задля зменшення російського впливу на цю організацію», - зауважує Антикризовий експертний центр.
Також експерти нагадують, що Україна має негайно розірвати всі без виключення договори та угоди з рф, особливо ті, що стосуються співпраці в ядерній та науково-технічній сферах. Це в першу чергу:
Угода між Державним комітетом ядерного регулювання України та федеральним наглядом росії з ядерної і радіаційної безпеки про обмін інформацією і співробітництво в сфері регулювання безпеки при використанні ядерної енергії в мирних цілях.  
«Держава, яка демонстративно порушує норми міжнародного права як щодо правил ведення війни та поводження з полоненими, так і міжнародних конвенцій з протидії актам ядерного тероризму та захвату заручників (окупувавши Зону відчуження та ЗАЕС), має втратити ринки збуту своїх ядерних технологій», - наголошують експерти.

АЕС