Рада CERN розширила та конкретизувала санкції проти рф та рб

29.03.2022
У відповідь на військове вторгнення російської федерації в Україну 25 березня Рада CERN прийняла розширене рішення щодо призупинення співробітництва із вченими та науковими інститутами росії та білорусі, а також щодо статусу цих країн та їхніх наукових інституцій.
Про це повідомляється на сайті CERN.
Зокрема, у повідомленні йдеться, що Рада CERN вирішила:
  • призупинити участь вчених CERN у всіх наукових комітетах установ, розташованих на території російської федерації та республіки білорусь, і навпаки;
  • призупинити або скасувати всі заходи, спільно організовані між CERN та установами, розташованими в російській федерації та республіці білорусь;
  • призупинити надання контрактів про асоціацію в якості асоційованих членів персоналу CERN будь-яким новим особам, пов’язаним із національними установами в росії та білорусі.
Щодо відносин із Об’єднаним інститутом ядерних досліджень (ОІЯД), з яким CERN має статус взаємного спостерігача, Рада CERN вирішила:
призупинити участь вчених CERN у всіх наукових комітетах ОІЯД, і навпаки;
призупинити або скасувати всі заходи, спільно організовані між CERN та ОІЯД.
Зазначається, що CERN не буде співпрацювати з ОІЯД до подальшого повідомлення.
Також призупинено статус спостерігача ОІЯД в Раді CERN до подальшого повідомлення.
Нагадаємо, що ОЯІД – це міжнародний міжурядовий науковий центр у Дубні, рф. Засновниками ОІЯД є 18 держав-членів, у тому числі Україна. Основні напрямки теоретичних та експериментальних досліджень — ядерна фізика, фізика елементарних частинок та дослідження конденсованого стану середовища.
Рада CERN також повідомила, що планує призупинити дії угод про міжнародне співробітництво із рф та рб та відповідних протоколів і доповнень, а також будь-яких інших угод, на своїй сесії в червні 2022 року. До того часу Рада розгляне додаткову інформацію та план дій, а також проаналізує повні наслідки такого рішення.
23 держави-члени CERN знов «найрішуче засуджують військове вторгнення російської федерації в Україну та рішуче засуджують заяви тих російських інститутів, які висловлювали підтримку незаконному вторгненню в Україну», - йдеться у повідомленні.
Рада CERN наголосила, що неспровокований і навмисний напад на Україну спричинив масові втрати людей та гуманітарну кризу. Тому Рада наголосила, що її рішення приймаються, щоб висловити свою солідарність з українським народом та його відданість науці заради миру.
Основні цінності Організації завжди ґрунтувалися на науковому співробітництві через кордони як рушійному механізмі миру. Тому агресія однієї країни з боку іншої суперечить цінностям, за які виступає Організація.
Узгоджені заходи доповнюють заходи, прийняті на позачерговій сесії Ради CERN, що відбулася 8 березня, на якій вирішили, що CERN не буде співпрацювати з Російською Федерацією та її установами до подальшого повідомлення, а також підтримає українських співробітників та наукову діяльність України в галузі фізики високих енергій.
Раніше Європейський центр теоретичних досліджень з ядерної фізики та суміжних галузей (ECT) рішуче засудив агресію Російської Федерації проти України та порушення міжнародного права російським урядом. Організація висловила свою глибоку солідарність з усіма українськими громадянами, науковцями, особливо з українською спільнотою ядерної фізики.

Європейський центр також вирішив призупинити всі форми співпраці з російськими дослідницькими центрами та установами, включаючи Об’єднаний інститут ядерних досліджень у Дубні. 

Компанії