Рада CERN призупинила участь рф в усіх своїх проєктах

08.03.2022

 CERN призупинила співпрацю з російською федерацією та її установами і на даному етапі скасувала статус спостерігача для рф. Натомість організація сприятиме ініціативам підтримки українських співробітників та української наукової діяльності в галузі фізики високих енергій.

Таке рішення Рада Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) ухвалила сьогодні на позачерговій сесії, присвяченій обговоренню майбутніх взаємодій з росією. «CERN був заснований після Другої світової війни, щоб об’єднати нації та людей для розвитку науки в галузі мирного атому. Тож ця агресія суперечить всьому, за що виступає Організація. CERN продовжуватиме підтримувати свої основні цінності наукового співробітництва через кордони як рушійного механізму миру», - наголошується у інформаційному повідомленні CERN.
23 держави-члени CERN найрішучіше засудили військове вторгнення російської федерації в Україну та висловили жаль з приводу загиблих людей та гуманітарних наслідків від нелюдських дій агресора. Також було засуджено залучення Білорусі до цього незаконного застосування сили проти України.
У офіційному повідомленні Ради CERN зазначається, що Україна є асоційованим членом CERN, і українські вчені беруть активну участь у багатьох експериментах та діяльності лабораторії. «Глибоко зворушені поширеними та трагічними наслідками агресії, керівництво та персонал CERN, а також наукова спільнота країн-членів CERN працюють над тим, щоб зробити свій внесок у гуманітарні зусилля в Україні та допомогти українській спільноті в CERN», - йдеться у заяві.
Також повідомлено, що керівництво CERN буде дотримуватися всіх відповідних міжнародних санкцій. Рада Європейської організації з ядерних досліджень буде й надалі ретельно відстежувати російську агресію та готова вжити будь-які подальші заходи на своїх наступних засіданнях.
Водночас Рада CERN висловила свою підтримку «багатьом членам російської наукової спільноти, що входять до CERN, які протестують проти вторгнення Росії в Україну.
Втім, в Україні про такі протести російських вчених не відомо.

Компанії