Норвезький інститут енергетичних технологій закупить тренажер SMR у іспанської Tecnatom

28.01.2022

 Норвезький інститут енергетичних технологій (IFE) уклав контракт на розробку та постачання тренажера на основі технології SMR з іспанською компанією Tecnatom, яка постачає різні тренажери замовникам у Європі, Азії та Америці.

«Малі модульні реактори позиціонують себе як життєздатну технологію у середньостроковій перспективі для знеуглерожування енергетичних систем. Їх модульна конструкція дозволяє організувати масове виробництво, що значно знижує виробничі витрати, а удосконалені паливні цикли дозволяють ефективніше використовувати природні ресурси, які б забезпечувати попит на електроенергію протягом століть. Тому багато країн роблять ставку на SMR», — прокоментувала контракт компанія Tecnatom.
IFE вже використовує симулятор i-PWR, який Tecnatom розробив та поставив Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) кілька років тому, і який можна безкоштовно завантажити з веб-сайту МАГАТЕ.
Новий симулятор потрібен не тільки для перевірки HFE (інженерії людського фактора), але також для управління та навчання. На новому симуляторі можливі сеанси із кількома (до 12) подіями. Тому Tecnatom розробить симулятор зі змінною кількістю блоків на основі типових конструкцій ММР.
Цей тренажер дозволить IFE проводити дослідження, пов'язані з експлуатацією та моніторингом у багатоблочній диспетчерській з високоавтоматизованими системами управління. Також симулятор дозволить проводити дослідження, пов'язані з кібербезпекою.
Крім того, новий тренажер дозволить моделювати в реальному часі події на кожному з вибраних блоків не тільки в нормальних умовах експлуатації, але й при аномальних та аварійних сценаріях, а також за багатоблочних подій. Симулятор буде зв'язуватися з різними інтерфейсами управління та контролю (людино-машинні інтерфейси) і зможе передавати всі необхідні змінні до цих систем контролю для перевірки їх конструкції, а також реагування оперативного персоналу.
Tecnatom - іспанська інжинірингова компанія, яка з 1957 року надає послуги в ядерній сфері, переважно в галузі інспекції, навчання експлуатаційного персоналу, інженерної підтримки експлуатації станцій та цифрових рішень.
У жовтні американська компанія Westinghouse повідомила, що підписала остаточну угоду з іспанськими енергокомпаніями Iberdrola та Naturgy про придбання 50% акцій Tecnatom. Таким чином Westinghouse має стати співвласником та співкеруючим Tecnatom разом з іспанською енергетичною компанією Endesa (підконтрольна Enel Group) через спільне підприємство.
В Україні Tecnatom тісно співпрацює з НАЕК «Енергоатом» - зокрема у рамках реалізації проектів у рамках ІСЯБ та КЗПБ, а також бере участь у місіях підтримки ВАО АЕС. Крім того, Tecnatom співпрацює з ДНТЦ ЯРБ, у тому числі спільно реалізував з українськими ядерниками міжнародний проект з управління старінням та довгостроковою експлуатацією для блоку №2 Вірменської АЕС.
Нагадаємо, нещодавно віце-президент Westinghouse Джоел Ікер в інтерв’ю польській пресі дуже скептично прокоментував найближчі перспективи реакторів SMR, ліцензування яких, на його думку, відбудеться не раніше 2033 року. «Перед обговоренням SMR варто поцікавитися у постачальників цієї технології, скільки в них контрактів», - зазначив він.

Компанії