Україна спільно з країнами ЄС допомогла продовжити термін експлуатації АЕС Мецамор

10.12.2021
ДНТЦ ЯРБ разом із експертними інституціями з ядерно-радіаційної безпеки країн ЄС - IRSN (Франція), GRS (Німеччина), SUJB (Словаччина), TECNATOM (Іспанія) та ITER (Італія) завершив спільний проєкт в рамках продовження ресурсу АЕС у Вірменії. Проєкт спрямований на передачу досвіду з питань управління старінням та продовження термінів експлуатації від організацій Європейського Союзу «Арматому» - регулюючому органу з ЯРБ Вірменії. Проєктом також передбачена допомога з експертного розгляду обґрунтувань безпечної довгострокової експлуатації енергоблока №2 АЕС Мецамор (Вірменія) до 2026 року.
Другий блок АЕС Мецамор має реактор ВВЕР440/270, який введений в експлуатацію 5 січня 1980 року. Після землетрусу у Спітаку через розташування у сейсмонебезпечній зоні було прийнято рішення вивести АЕС із експлуатації, і реактор було зупинено з 18 березня 1989 р. по 5 листопада 1995 року. В березні 2014 року було прийнято рішення про продовження до 2026 року терміну його експлуатації. На станції виконана «Програма щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку № 2». Восени було прийнято рішення «Арматома» щодо продовження експлуатації до 2027 року. 17 жовтня енергоблок було підключено до єдиної енергосистеми Вірменії.  
Як повідомляє ДНТЦ ЯРБ, проєкт, в якому він брав участь, містив 4 завдання: підтримка вірменських фахівців з питань обґрунтування безпеки безпосередньо на майданчику; розгляд звітів з аналізу безпеки; аналіз методів та методик, що покладені в основу обґрунтування продовження терміну експлуатації; розгляд документів, які безпосередньо обґрунтовують безпеку на період довгостроковї експлуатації. Зокрема, були розглянуті теплогідравлічні розрахунки і розрахунки міцності таких елементів і конструкцій як корпус реактора, внутрішньокорпусні пристрої реактора, парогенератор, компенсатор тиску, внутрішні конструкції басейна витримки тощо.
Експерти ДНТЦ ЯРБ опікувалися питаннями стану корпусу реактора і забезпеченням його міцності. Так, влітку 2021 року для вірменського реактора було проведено технічну процедуру відновлювального відпалювання металу корпусу реактора, аналогічну тій, що було проведено на енергоблоці №1 Рівненської АЕС та дозволило продовжити термін експлуатації реактора на 20 років. Відновлювальний відпал корпусу реактора дозволив на 80-85 % повернути вихідні характеристики металевої оболонки реактора. У квітні ц.р. фахівці АЕС Мецамор відвідали РАЕС.
За час проекту з модернізації та продовження терміну експлуатації Вірменської АЕС виконано величезний обсяг роботи. З 2015 року було закуплено обладнання та проведено робіт на суму близько $300 млн. Було здійснено обстеження та модернізація близько 5 тис. одиниць обладнання, проведено модернізацію спринклерної системи, системи надійного живлення, замінено АСУ ТП, обладнання машзалу, що дозволило підвищити ефективність на 10-15%.  У роботах з модернізації машинного залу брали участь українські підприємства, зокрема АТ «Турбоатом», який модернізував турбоагрегати К-220-44-1, ПрАТ «Запоріжтрансформатор», який поставив блочні трансформатори.

У січні ц.р. уряд Вірменії ухвалив стратегічну програму розвитку енергетики до 2040 року, згідно з яким повторне продовження терміну експлуатації АЕС Мецамор після 2026 року є одним з основних пріоритетів, а будівництво нової АЕС – основною метою уряду Вірменії. 

АЕС