Керівництво Енергоатома зустрілося з Представництвом ЄС в Україні та Спільним офісом підтримки

04.06.2021
Фото: фото НАЕК

Про програми підвищення безпеки українських АЕС та поводження з радіоактивними відходами було поінформовано членів Представництва Європейського Союзу в Україні та Спільного офісу підтримки (JSO) на зустрічі з керівництвом НАЕК «Енергоатом».  Як повідомляє прес-центр «Енергоатома», зустріч відбулася 4 червня в центральному офісі компанії.

«Програми TACIS і INSC (Instrument for Nuclear Safety Cooperation) внесли вагомий вклад у підвищення безпеки АЕС і поводження з радіоактивними відходами. Я особисто був безпосереднім керівником ряду проектів в рамках цих програм. Зокрема, один з останніх - «Спільна програма в галузі ядерної безпеки, спрямована на підвищення рівня експлуатаційної ефективності, дотримання норм безпеки та ефективності використання кадрового потенціалу НАЕК «Енергоатом» і її атомних електростанцій», який включав в себе п'ять окремих підпроектів загальною вартістю 7,6 млн євро», - повідомив на зустрічі т.в.о. президента «Енергоатома» Петро Котін.
Він висловив надію на подальше партнерство в рамках нової програми EINS (European Instrument for Nuclear Safety) і подякував Європейському Союзу за багаторічні й ефективні відносини в сфері виконання Комплексної програми підвищення безпеки АЕС України, корпоратизації Компанії та всіх інших областях співробітництва.
Радник міністра ЄС з питань енергетики Торстен Вьоллерт підкреслив, що важливо, щоб ринок електроенергії в Україні працював, адже в перспективі він буде спільним з європейським.
На зустрічі були присутні пані керівник відділу економічного співробітництва, енергетики, інфраструктури і навколишнього середовища представництва ЄС в Україні Хлоя Алліо, радник міністра ЄС з питань енергетики Торстен Вьоллерт, пані керівник Проекту представництва ЄС в Україні Віталія Мудрук, директор Спільного офісу підтримки проектів Єврокомісії (JSO) Девід Корбетт, старший банкір департаменту енергетики ЄБРР Ольга Єрьоміна.
Нагадаємо, спільний офіс підтримки (JSO) був створений Європейською Комісією в Києві в січні 2005 року для управління Інструментом співробітництва з ядерної безпеки (ІСЯБ / INSC, Instrument for Nuclear Safety Cooperation). JSO надає пряму підтримку українським партнерам ЄК в ідентифікації, підготовки та реалізації проектів в рамках ІСЯБ відповідно до вимог їх технічного завдання.
Основною метою JSO є підтримка просування ефективної культури безпеки в Україні відповідно до принципів Конвенції МАГАТЕ про ядерну безпеку та відповідно до положень Договору про EURATOM.

АЕС