Віце-президент з нових проектів розповідає про плани Westinghouse у Польщі

25.01.2022
Віце-президент Westinghouse з нових проєктів та енергетичних систем Джоел Ікер дав розгорнуте інтерв'ю польському діловому виданню BiznesAlert та галузевому Energetyka24. Інтерв'ю цікаві для України тим, що віце-президент Westinghouse озвучив плани (в одному з інтерв'ю фігурує слово графік) будівництва нових блоків, в яких Україна стоїть на другому місці після Польщі. Можливо, це тому, що інтерв'ю він давав польській, а не українській пресі. Поза тим, рекомендуємо ознайомитися з озвученими Джоелом Ікером планами та/або бізнес-пропозиціями для Польщі - країни, в якій поки що немає АЕС, але з якою вже працюють провідні постачальники ядерних технологій.
Чому Польща має вибрати Westinghouse
У нас найбезпечніший у світі реактор із пасивною системою безпеки. У разі інциденту не потрібне втручання оператора. Потенційно така система є ще на одному реакторі, але це ВВЕР із Росії.
Якщо уряд Польщі вибере електростанцію з реакторами AP1000, уряд США представить у серпні фінансову модель з пайовою участю та інвестиціями. Вашингтон зараз працює з Варшавою з цього питання, але ми не беремо участі у цих переговорах. Ми розглядаємо можливість стати фінансовим інвестором, але якщо це станеться, це буде невелика частка, не всі 49 відсотків. Є інвестиційні банки, промислові інвестори та пенсійні фонди, з якими ми говоримо. Після початку комерційної роботи є чудова можливість залучити кошти від суб'єктів, зацікавлених у дивідендах від виробництва. Енергетичні компанії є чудовим прикладом такої діяльності.
Відповідно до міжурядової угоди, ми маємо 18 місяців, щоб представити Звіт про реалізацію Концепції, включаючи пакет фінансування та Попередній Технічний Проект з розрахунком вартості, тобто до червня. Це дослідження на 100 відсотків фінансується американською стороною: на 70 відсотків – урядом та на 30 відсотків – компанією Westinghouse. Вартість цього дослідження становить 10 мільйонів доларів. Це наша інвестиція у польський ядерний проект.
Дорожня карта
Вибір технології. Потім ліцензування реактора та узгодження майданчика. Це критичний шлях у межах графіка проекту. Перший реактор у Польщі має бути збудований у 2033 році. Для цього документація з будівництва має бути завершена у 2028 році. А купувати обладнання з тривалим терміном постачання на початок будівництва ми маємо на 41 місяць раніше, тобто. у середині 2024 року. За цей час – до середини 2024 року ми вивчимо процедури та стандарти постачальників, з якими ми спілкуємось, порівняємо їх з нашими та проаналізуємо відмінності. Ми будемо працювати з цими компаніями, щоб переконатися, що вони можуть відповідати нашим стандартам.
Де готовий працювати Westinghouse
Ми спілкуємося з урядами та компаніями з України, Словенії, Чехії та Польщі. Якщо нам вдасться досягти успіху в цих переговорах, ми зможемо побудувати в Європі 16 ядерних реакторів. Ми підписали угоду з українським «Енергоатомом», чекаємо, поки американський та український уряди завершать формальності, відповідно до міжурядової угоди з цього питання, подібної до тієї, яку уклала Польща. Якщо все буде погоджено, очікуємо на фінансування для роботи в Україні. Ми також проводимо торги в Чеській Республіці разом з іншими учасниками, ми маємо намір представити нашу пропозицію до кінця цього року. І ми також ведемо переговори зі Словенією. Ми спостерігаємо цей європейський ядерний ренесанс та хочемо бути його частиною.
З ким готовий співпрацювати Westinghouse
Більшість нашої роботи носить модульний характер. У нас є ряд великих модулів зі сталі та бетону. Ми будуємо їх невеликими секціями та збираємо на місці. У Польщі є багато постачальників, які постачають такі модулі для морського та вуглеводневого секторів. Ми вважаємо, що можемо працювати з ними, щоб відповідати ядерним стандартам.
Ми працюємо з Міністерством клімату та довкілля Польщі, яке фінансує навчання постачальників, які бажають зайнятися ядерним бізнесом. Ми допомагаємо з використанням наших технічних ресурсів, а також регулюючих та технічних агентств, щоб показати стандарти. Ми допомагаємо полякам зрозуміти їх, ми описуємо, як їх забезпечити та мати можливість співпрацювати з нами. Це потребує часу. Ми починаємо завчасно стежити за тим, щоб ділові кола в Польщі знали про них, щоб вони могли виконати всі вимоги. Якщо хтось хоче співпрацювати з нами, ми готові допомогти йому.
Компанії першого рівня участі в атомному проекті запрошуватимуть компанії другого та третього рівня за умови, що вони також відповідатимуть нашим стандартам.
Польські інженери можуть бути задіяні у проектах у Чехії, Словенії та Україні. Ми хочемо створити ланцюжок поставок у Центральній та Східній Європі. Ми маємо глобальний сервісний центр у Кракові зі 160 робочими місцями, а в майбутньому їх стане ще більше. У Westinghouse працює близько 2000 людей на майданчику ядерних проектів. Потім вони можуть бути переведені з Польщі до інших проектів, тому це відмінна кар'єрна перспектива в галузі.
Спочатку планується збудувати шість реакторів у Польщі, потім п'ять в Україні. Їхні графіки починаються на початку 1930-х років і продовжуються до початку 1940-х років. Словенський реактор має запрацювати плюс-мінус одночасно із першим польським реактором. Чеський реактор буде трохи згодом. Це дуже добре з багатьох причин, тому що ми можемо планувати постачання. У нас буде один постачальник або виробник, який спеціалізується на наданні конкретних модулів. Ми дамо персоналу можливість спеціалізуватися, удосконалюватись у певних аспектах та об'єднувати їх. Взагалі у нас досить багато місцевих інженерів, ми не залучаємо персонал ззовні, тому що це непрактичний підхід.
Ми можемо створити місцевий ринок атомної енергії. Цієї весни ми з дружиною переїжджаємо до Варшави. Ось як ми віддані. Ми є надійним партнером для Польщі. Ми будуємо стабільну присутність у цій країні вже давно.
Про малі модульні реактори
У Європі чи Америці немає ліцензованих реакторів SMR. Є низка потенційних постачальників. Навіть Westinghouse має власну конструкцію SMR. Ми поки що не акцентуємо на цьому увагу. Я б хотів, щоб десь у світі першими ліцензували SMR.
Історія показує, що до 2033 року це нереально. Ліцензування AP1000 зайняло десятиліття. Наскільки мені відомо, існує кілька проектів SMR, які надають документи, потрібні для отримання ліцензії. Великі реактори працюють ізольовано. ММР повинні розташовуватися у населених пунктах. Досі ніхто не створив регламентів, що дозволяють належати до цього. Щоб їх створити, потрібен час. Наш мікрореактор потужністю 5 МВт також призначено для ізольованої роботи. Тим не менш, нам все одно потрібно до семи років, щоб отримати ліцензію, щоб потім мати можливість використовувати технологію в якомусь віддаленому місці, де немає енергії. Наша увага зосереджена на цьому мікрореакторі та AP1000. Перед обговоренням SMR варто поцікавитися у постачальників цієї технології, скільки в них контрактів.
Читайте також

 NuScale подпісла угоду з польською Unimot про розгляд можливості будівництва ММР у Польщі 

Нове будівництво