Чеська АЕС Дуковани поставила новий рекорд

12.04.2024
Фото: ČEZ
Цього тижня енергоблок №3 чеської АЕС Дуковани вперше в історії досягнув теплової потужності 1 475 МВт, що на 2,3% більше, ніж раніше, і відповідає потужності 511 МВт-год за оптимальних кліматичних умов. Завдяки реалізації програми модернізації «Використання потенціалу АЕС Дуковани», яка стартувала у 2020 і завершується наступного року, очікується, що річне виробництво АЕС Дуковани збільшиться приблизно на 300 тисяч МВт-год наступного року після модифікацій на всіх блоках.
Як нагадує ČEZ, 15 років тому було проведено перший етап модернізації АЕС з реакторами ВВЕР-440, в ході якого енергетикам вдалося збільшити встановлену потужність кожного з 4-х енергоблоків до 500 МВт-год. Аналогічний процес відбувся і на АЕС Темелін, де потужність обох блоків зросла з 981 МВт-год до нинішніх 1086 МВт-год.
«Модернізуючи наші атомні електростанції, нам, образно кажучи, вдалося побудувати велику вугільну електростанцію або менший атомний блок. І нинішнє збільшення потужності АЕС Дуковани відповідає цій тенденції. Звичайно, абсолютним пріоритетом є безпека, ми б ніколи не пішли на такий крок без підтвердження параметрів безпеки», - говорить Даніель Бенеш, голова ради директорів і генеральний директор CEZ Group.
 Збільшенню потужності енергоблоку №3 АЕС Дуковани передувала кількарічна підготовка, що складалася з детальних розрахунків і аналізів параметрів безпеки, а також модернізації технологічних систем і систем безпеки. Існуючий тип палива використовується для роботи на підвищеній потужності. Підвищення потужності означає більшу теплову потужність реактора. Температура води на виході з реактора зросла приблизно на 2 °C – з 298,4 до 300,4 °C.
«Підготовка до роботи на підвищеній потужності вимагала підтвердження аналізів безпеки, але не потребувала значних інвестицій. Весь проект виконує мандат на безпечну експлуатацію всіх наших ядерних блоків протягом щонайменше 60 років», - пояснює Богдан Зронек, директор Департаменту ядерної енергетики та член Ради директорів ČEZ.
Програма «Використання потенціалу АЕС Дуковани» включає в себе перехід з 2023 року з 11-місячного паливного циклу на 16-місячний, а також впровадження нового покоління палива, яке дозволяє більш ефективно використовувати енергію, закладену в паливі.

«Пізніше цього року ми маємо намір збільшити виробництво електроенергії до нового стандарту в рамках планово-попереджувальних ремонтів енергоблоків №2 та №1 наприкінці року. Ми хотіли б завершити проект наступного року, і якщо ми пройдемо всі випробування, ми хотіли б збільшити виробництво приблизно на 300 000 мегават з наступного року. Але нам ще потрібно провести ряд оцінок», - сказав Роман Гавлін, директор АЕС Дуковани. 

Можна прочитати по темі:

АЕС